God grundlovsdag til alle

Dagen i dag er, som de fleste ved, grundlovsdag. Det er på mange måder en vigtig dag, som samtidig er Fars dag.

Jeg respekterer, at nogle er vilde med både Mors og Fars dag. Folk skal have lov til at fejre de dage, de synes er vigtige. Jeg har snart ikke styr på alle de ting vi fejrer én dag om året, men så – i min optik – gør alt for lidt ved resten af året.

Ja, jeg ved godt, jeg træder på nogle følsomme tæer med dén udtalelse, men jeg mener det faktisk. Der er mange emner, som fortjener langt mere fokus i hverdagen, men som vi har ‘parkeret’ på en enkelt dag. Det skal vi have gjort op med.

Et eksempel fra virkelighedens verden

Hvert år er der nyhedsbreve om at glæde mødre op til den 2. søndag i maj. Jeg bliver lige forundret hvert år, for der er altid et firma som spørger om ikke man vil glæde sin mor. Jeg skriver nogle gange til deres kundeservice, og gør venligt opmærksom på, hvad titlen gør hos nogle modtagere. Ikke for at irettesætte dem, men i håbet om, at det kan hjælpe dem, så de ikke dummer sig næste år med andre potentielle kunder…

Alt handler om ord, og hvordan de modtages. Der er en kæmpe forskel mellem spørgsmålet “Kender du en mor der skal hyldes?” og så: “Skal din mor hyldes?” Nu er det efterhånden gået ni år siden, at vores mor gik bort, men de første år var det noget, der irriterede voldsomt, fordi det ribbede op i noget, som var ‘nyt’.

Det nytter ikke ret meget, at lære hvordan du opsætter en Google AdWords– eller Facebook-kampagne på handelsskolen, hvis du ikke samtidig lærer at bruge sproget korrekt, vel?

Sjove tanker om demokratiet

Jeg kan godt komme på flere tanker omkring vores demokrati, som i kombination med andres tanker måske kunne forny lysten til at tage del i det levende demokrati.

Man kunne for eksempel indføre direkte valg af statsministeren. Hvis vi kigger på Frankrig så har de direkte valg af deres præsident af to omgange, og senere valg til parlamentet. Hvis man skulle gøre noget lignende her i landet, så handler det ikke om en revolution og at få en præsident. Slet ikke. Det handler blot om, at folket VÆLGER den, der skal stå i front.

En valgt statsminister skulle derefter få den parlamentariske kabale til at gå op. Det kunne være en socialdemokratisk statsminister med et borgerligt flertal. Eller det omvendte – og det ville TVINGE en statsminister til at skabe løsninger hen over midten.

Vi mangler også en forfatningsret, og nej, jeg ved godt Højesteret har den funktion. Jeg tænker i nye baner, hvor det at lyve for folketinget i et samråd ikke længere skal bero på, om vedkommende kan mønstre 90 mandater bag sin politik. Vedkommende skal afskediges, hvis det konstateres at vedkommende har talt usandt for folketinget – og været bevidst om det.

Farvel til blokpolitikken – og politikerleden

Hvis vi fik moderniseret vores måde at regere landet på, så ville blokpolitikken endegyldigt blive lagt i graven. Jeg tror endda det ville mindske politikerleden, fordi man så undgår mistanken om studehandler og korridoraftaler, som kun gavner én gruppe, nemlig politikerne selv.

Vi skal have gjort op med den slags, også selvom det naturligvis aldrig vil være populært blandt politikerne, for de har det jo helt fint med status quo.

Rigtig god grundlovsdag til alle læserne af denne blog. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.