Udvisningsdømte kriminelle har intet at miste – tænk ud af boksen

Da nyheden om et nyt udrejsecenter ramte nyhederne, stod det klart, at Langeland denne gang stod for skud. Hvis politikerne havde lyttet til andre projekter, som fx. det nye fængsel nede sydpå, havde de været bedre forberedt.

Det kunne, som bekendt, mistænkes, at nyheden skulle ud i kølvandet på nyheden dagen før om, at taskforcen anbefalede en returnering af børnene i Syrien. Derfor var der også en vis hovsa-løsning over måden, nyheden blev breaket på

Den gode koordinering kan noget

Som tidligere uddannelseskoordinator ved jeg, hvor vigtigt det er, at lave det rigtige fodarbejde FØR man går i gang. Den lokale opbakning kunne være sikret, hvis man havde fulgt en anstændig måde, at forberede borgerne på denne nyhed.

Som det ser ud nu, er nogle borgere utrygge ved, om de kan sælge deres bolig, hvis de gerne vil væk fra området. Integrationsministeren kom først forbi torsdag, og da dette indlæg skrives torsdag formiddag, har vi ikke endnu hørt, hvordan borgerne tog imod integrationsministeren.

Udvisningsdømte kriminelle har intet at miste

Uanset hvad der sker fremadrettet skal man forholde sig til den virkelighed omgivelserne kommer til at opleve. Hvis man kan skabe trygge rammer, hvor folk ikke kommer og går som det passer dem, er der muligheder. Men når politikere taler om højere straffe, hvis man overtræder sin meldepligt, så har man overset den første indlysende sandhed. Det er den, at det for nogle ligefrem ‘kan betale sig’ at få en fængselsstraf. De får måske ligefrem forbedrede vilkår ved at indtræde i Kriminalforsorgens rammer set i forhold til et udrejsecenter…

Hvis du spørger mig, så skulle man måske tænke mere i gulerod end i pisk. 🙂

Hvis du for eksempel øger lommepengene ved at pågældende BÅDE overholder sin melde- og opholdspligt, og ikke begår kriminalitet, er der et incitament for, at opføre sig ordentligt. Det er samme opskrift de fleste forældre bruger. Når børnene fejlfrit udfører deres huslige pligter, er der bonus.

Hvis man glemmer bonustænkningen, så giver du ikke folk noget incitament til at gøre, som de får besked på.

Det er ikke raketvidenskab!

Det er ikke raketvidenskab, at positive incitamenter virker. Men den politiske virkelighed er, at oppositionen til enhver tid vil brokke sig (oftest HØJLYDT!) ved enhver positiv ordning, så skal den positive dialog starte ét sted: Christiansborg.

Man skal undlade at være så konfliktsky i forhold til at fortælle de mest indædte politikere et par sandheder om deres måde at se verden på. Man kan ikke STRAFFE sig til positiv adfærd. Dén lektion burde alle have lært. Faktum er desværre bare, at det LYDER rigtig godt, når man kan fremstå konsekvent i sin retorik i danske medier. Der er altid en ledig mikrofon til en politiker, som fortæller hvordan pågældende ville sanktionere sig til lydighed. At enhver med blot en smule psykologisk og/eller pædagogisk erfaring kan modbevise påstandene, er der sjældent plads til at analysere, fordi alting skal formuleres i korte indslag, der er nemme at fordøje for seerne…

Den gode brainstorm kunne sikre nye ideer

Jeg glemmer aldrig den positive stemning, der var i Roskilde dengang Henrik Christiansen var borgmester. Da jeg var til stede under et borgermøde i den store sal på Hotel Prindsen, blev mit forslag om at nytænke udlejning af boliger taget positivt imod. Jeg foreslog decentrale kollegier i den forstand, at man kunne udleje store lejligheder som bofællesskaber, men at der slet ikke eksisterede dén model i lejekontrakter – forslaget blev stillet i 1996/97…

På samme måde burde man have afholdt et borgermøde med konsulenter, som kunne tage imod de ideer en lokal befolkning typisk ville komme med, og med erfaringerne fra Ikast-Bording området kunne man måske forestille sig, at en løsning med fodlænke kunne gøre det hele mere spiseligt for alle. Det er drønsvært at komme med et ordentligt signalement, og alle ved fra butiksverdenen, at man som butiksekspedient kan blive endog meget chokeret, hvis man pludselig står over for en kniv.

Ligeså kunne man – i en mindre omdiskuteret variant af fodlænket – bruge GPS-trackere.

Før nogen bliver sure skal man huske, at en GPS-tracker eller en fodlænke ikke er noget problem, hvis man ikke begår yderligere ulovligheder. Faktisk kan en fodlænke ligefrem frikende én, hvis man slet ikke har været i nærheden af en forbrydelse, der kunne være sket. Så tingene arbejder i begge retninger.

Tryghed skabes ved at gøre tingene i den rigtige rækkefølge

Tryghed handler om mindset. Hvis du har forberedt folk ordentligt på det, som skal til at ske, kan du arbejde med folks indstilling til tingene.

Det kan du ikke hvis alle begynder at spise culotten før du har skåret den ud EFTER den har været i ovnen. 🙂

Det er den slags logik som udeblev i den måde, regeringen har håndteret denne opgave. Man skulle med djævlens vold og magt breake en nyhed længe inden man havde gjort sit forarbejde, og det er så sørgeligt, at den slags er sket mange gange gennem årene. Man skulle ellers tro, at der var nogen, der kunne fortælle regeringen om metoden, men man ansætter tydeligvis folk som er bedre til skrivebords-øvelser end hands-on arbejde med den gode koordinerings-opgave!

Rigtig god weekend til alle læsere af denne blog. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.