Frihed – mere end bare et ord

Frihed er noget der er blevet kæmpet for gennem historien. Friheden til at tænke og tale frit er ikke kommet af sig selv. Det er kommet, fordi andre ofrede sig i kampen for, at forklare hvorfor det var vigtigt for os alle, at kunne udtrykke os frit. Nu til dags tager vi friheden så meget for givet, at vi glemmer, hvordan vi bruger frihed til fælles bedste.

I en coronatid er det særdeles vigtigt, at vi LYTTER og FØLGER de råd, der bliver givet. Det har nogle ikke forstået ret meget af, og medierne fortæller regelmæssigt om fester, hvor folk har valgt at forsamles mere end de FEM, der lige p.t. er max-anbefalingen.

Ulydighed kan koste menneskeliv

Hvad hjælper det, at insistere på egen frihed, hvis man dermed udsætter andre for fare, og dermed risikerer, at ulydigheden kommer til at koste menneskeliv?

Det er så nemt, at (mis)bruge ordet ‘frihed’ efter eget forgodtbefindende. Du kan stensikkert få en masse likes på din definition, men hvad hjælper det, hvis du tager fejl?

Er din frihed virkelig SÅ vigtig, at andre skal lade livet for, at DU kan få DIN vilje?

Der kommer en tid til evaluering – en vigtig evaluering!

Der kommer et tidspunkt, hvor dette forløb skal evalueres. Hvad gjorde man godt? Hvad gjorde man mindre godt? Hvad kan vi lære af forløbet? Hvordan skal den slags håndteres næste gang en pandemi rammer landet?

Der kommer desværre også en meget farlig konklusion som del af denne coronakrise, og det er, at vi skal være glade for, at vi ikke er i krig. Der mangler nemlig en meget vigtig ingrediens i samfundet lige nu, og det er samfundssind og solidaritet. For to år siden, den 4. januar 2019, længe inden coronakrisen skrev jeg indlægget Forskellen mellem solidaritet og sammenhængskraft. Det gjorde jeg med god grund, fordi vi glemmer den vigtige ingrediens, der gør forskellen mellem solidaritet (som af mange opfattes som politisk ladet) og så det mere akademisk benyttede sammenhængskraft…

Når nogle kan finde på at hamstre toiletpapir, og andre kan finde på, at holde fester i direkte modstrid med de anbefalede restriktioner, så er der nogle, der bare ikke VIL forstå, hvor vigtigt det er, at vi holder fast nu hvor vaccinerne er på vej gennem systemet.

Alle de dårlige undskyldninger nogle bruger for at forbigå fornuften i at gøre vores bedste kan få endnu mere direkte konsekvenser, hvis der var tale om en krig med en udenlandsk indtrængende fjende. Her i denne krise er udfordringen, at vi taler om en virus, en usynlig fjende, men en fatal fjende, hvis man af bestemte årsager måtte reagere dårligere end andre på en infektion med corona…

Lad os nu klare finalen!

Det ville være sørgeligt, hvis vi snubler så tæt på målstregen. Jeg forstår godt frustrationen ved, at vi alle gerne vil holde store fester, kramme, finde nye livspartnere. Jeg genkender flere af frustrationerne, fordi vi alle – på hver sin måde – er påvirket af, at vi nu snart i et år har hørt om smittetal, kontakttal, indlagte og døde.

Der er to måder vi kan reagere på, når vi møder udfordringer her i livet. Den ene er mismod, mens den anden er kampvilje og -gejst. Vi har brug for det sidste, nemlig at alle står sammen – side om side, omend på afstand – og inspirerer til, at vi holder fast.

Det er dem, der løber HELE løbet, der når i mål som vindere – ikke dem, der giver op og/eller får andre til også at give op. Spørgsmålet er bare om vi tør kalde en spade for en spade, og tør kalde det bluffnummer, nogle opsætter for at skabe ballade. Denne og fremtidige kriser kræver, at vi vælger den positive og konstruktive vej, som gavner os alle.

Hold nu fast!

God søndag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.