Hvorfor virker unsubscribe links ikke på irriterende spam?

Mange har stillet dette spørgsmål gennem tiden. Det burde jo virke, at man klikker på et unsubscribe-link, men det gør det ikke, og jeg vil i dag fortælle dig hvorfor.

Først og fremmest skal vi lige definere spam. Spam er emails du ikke har tilmeldt dig, og som derfor er uønskede mails, du helst er fri for. Nyhedsbreve fra kilder, du er blevet træt af, fordi dine interesser er skiftet, er ikke spam i begrebets egentlige forstand, og hos seriøse kilder VIL et klik på unsubscribe virke fint.

Spammere køber lister med flere tusinde email adresser

Når en spammer køber en liste med fx 300.000 email adresser, så er det i sagens natur interessant, at sortere hvem der er ‘aktive’ brugere, så man får antallet ned på et antal, der kan arbejdes med. Til det formål er der nogle, der bruger klik på et unsubscribe-link til, at definere, at her er tale om en levende person, der rent faktisk bruger denne mail.

De store datalæk er ofte billige at anskaffe sig, og det gør spammere derfor gerne, fordi resten kan automatiseres, så du fx får 10.000 mails du kan arbejde videre med. En sådan liste er nemlig også penge værd for spammerne, når de vil videresælge egne lister, fordi andre med lysten til at nå ud til en masse brugere hellere vil anskaffe sig 10K aktive brugere end 300K med ukendt kvalitet.

Jeg skar selv antallet af spam-mails ned ved hjælp af filtrering

Faste læsere vil huske, at jeg selv bruger Mozilla Thunderbird til at håndtere mails på min egen computer. Hvis du ikke selv bruger dette program, så kan det hentes gratis herfra: https://www.thunderbird.net/da/

Jeg har indsat nogle filtre, der gør, at uønskede ord såsom Bitcoin, Kjeld Kirk m.v. ryger direkte i skraldespanden. Det sidste søgeord måtte så ændres da spammerne opdagede, at deres mails om en indtjeningskilde ikke længere virkede. Nu er det enten Lars Larsen eller Preben Elkjær eller andre kendte mennesker, som den slags it-fuskere brugere, så filtre skal være dynamiske, altså tilrettes som tiden går.

Det vigtige er, at du tilretter det til den slags mails du modtager. Det kan være meget forskelligt fra person til person. For en del år siden var det Nigeria scams, der var oppe i tiden, og du havde vundet i et lotteri mv.

Hvad kan man gøre?

Der er to valg

  • Man kan sætte sig ned og tude over det
  • Man kan filtrere sig ud af det, og leve glad videre

Det er selvfølgelig sagt med et smil på læben. Jeg kan godt forstå, det er irriterende, at en stor andel af den e-post, du modtager, er spild af tid. Men eftersom du ikke har uendelig meget tid på hånden, så er du nødt til at skabe en løsning, der virker med det samme.

Det gør filtrering, for alle spam-mails er lavet over en af omkring 10 varianter, og har du først opdaget disse, så bliver dit filter effektivt. Det tager ikke ret lang tid, når først du får øvet dig i det – og det bliver faktisk en sjov sport, at vide, at de små udspekulerede klaphatte har betalt penge for en liste, de ikke kan bruge til spor, når deres emails lander i den digitale intethed.

Fortsat god dag herfra til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.