Giv børnene frihed til at finde egne veje

Nu hvor TV2-serien Rita sluttede med ottende, og sidste, afsnit i mandags, så var en af historierne nogle meget miljø-insisterende forældre, som pressede deres datter til, at gennemføre DERES mål. Det burde være datterens læring, der var i centrum, og det fik Rita, spillet af Mille Dinesen, også sat helt på plads…

Giv børnene frihed til at finde egne veje

Vi kender alle typerne, som ubevidst, gerne vil have DERES vej ind i enhver diskussion. Den slags insiterende mennesker kan være en pine i rumpetten at være i nærheden af, for de LYTTER for lidt, og TALER for meget. De har aldrig lært den enkle lektion, at vi har to ører, men kun én tunge. Vi burde bruge mere tid på at lytte, for det er gennem den aktive lytning, at vi fanger hvad vores børn ønsker sig her i livet.

Undervisningsministeriet bruger meget energi på, at finde ud af, hvorfor mange springer fra på uddannelser, de starter i, og det selvom svaret ligger lige foran næsen på dem.

Jeg prøvede det selv på et grundkursus til klejnsmed. Skolen havde valgt at sammenlægge klejnsmed og CNC-styring, fordi der ikke var nok, der havde søgt ind på sidstnævnte. Det ødelægger det for dem, der egentlig ville være klejnsmede – og det samme sker på mange områder. Man lover ét, men gør noget andet.

Det gider unge mennesker ikke spilde tid på. Når de har sat sig et mål, så er det naturligvis også den specialisering man skal holde fast i. Alt for meget i vores uddannelsessystem handler om systemets egen overlevelse, og alt for lidt om, at sørge for, at uddanne til de behov samfundet har.

Titler på visitkort ikke vigtige

Jeg har aldrig lagt vægt på status i en titel. Det er opgaven, der er det vigtige. Et af mine favoritjob var som henholdsvis taxachauffør og senere stationsbetjent. Det første fordi der var kundekontakt, og man var sin egen chef, når vagten startede. Det sidste fordi der var gode kolleger og en chance for at bevæge sig ude i den friske luft, uanset om der var sol eller regn…

Der er mange, der har jobs, der ikke ‘matcher’ deres kvalifikationer, som rekrutteringskonsulenter ville kalde det. De kan være ganske tilfredse med at være skrældemænd eller lastbilchauffører, selvom de sagtens kunne sidde og visne på et kontor med specialopgaver i taljonglering eller andet. De har valgt en livsstil, hvor det faste job betaler regningerne, og i fritiden kan de så ‘realisere’ sig selv – og det fungerer fint for dem.

På samme måder skal børn gradvis vælge hvilken vej de vil gå, og vi bør som voksne give dem friheden til at vælge det, DE ønsker. Som samfund skal vi så også tage debatten i uddannelsessystemet om den pointe jeg nævnte med, at indfri de mål, der loves. Ingen grund til at unge mennesker spilder tid på uddannelser, der ikke giver de ønskede resultater.

Fortsat god sommer, og god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-18, som bor sammen med deres mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.