Reklamer for programmer til opdatering af drivere på din pc – kan de bruges til noget?

Der er mange der falder for de smarte reklamer for programmer, der kan holde dine drivere opdaterede. Det er jo en skrækkelig tanke, hvis en driver var ‘forældet’, og mange tror, de har brug for et program til at holde dem opdaterede. Måske er du en af dem?

Der er sket meget siden Windows kom på gaden. Gennem årene har der været rigtig mange værktøjer, som dengang var nyttige nok, som i dag kæmper for at overleve, og her kan online reklamer være en god måde at fange naive brugere, som tror de har brug for sådan et program.

Lidt historik om systemnedbrud

Hvis du gerne vil have det fulde overblik over computerens historie, så vil jeg anbefale du tjekker min blog med gratis online artikler på engelsk om grundlæggende IT. Den blog hedder Fundamentals of Computing. Her slipper du med en hurtig gennemgang af udfordringerne for at give dig et hurtigt overblik… 🙂

Da Microsoft frigav Windows var der mange hobbyprogrammører, som havde et noget lemfældigt forhold til orden og struktur. Det blev dengang forsøgt at skabe nogle standarder for fx menustrukturen, så alle programmer kom til at ‘se ens ud’ ud fra brugernes perspektiv. Bag det du som bruger kunne se lå der en del programmering, og når en eller anden sidegade-programmør fra Indien havde f*cket ens maskine op med et dårligt struktureret program, kunne det gå helt galt for dig som bruger.

Når du TROEDE du havde afinstalleret et program var der stadig rester af snavs på din maskine, og lad mig straks mane en fordom til jorden: det er ikke hvor en programmør kommer fra, der afgør om vedkommende er dygtig. Der findes mange dygtige programmører i Indien og på Filippinerne. 🙂

Det var resterne af den slags snavs som gjorde, at mange stiftede bekendtskab med det, der dengang blev kendt som BSD, Blue Screen of Death. Skærmen var nemlig blå, når du fik at vide, at der var udført en ‘ulovlig’ handling.

Forskellen mellem nørd og ‘almindelig bruger’

I gamle dage skulle man opdatere en driver på sin pc med en diskette
Billedkilde: Quora forum

Nørden som vidste hvad der var gået galt, rettede de ting manuelt. Når man havde fx et Tseng Labs grafikkort, så tog man sin installationsdisk frem, og ja, dengang havde vi disketter, før cd’en – og senere dvd’er – kom på gaden. I dag hentes den slags online via bredbånd, men hvis man skal forstå historien, må vi lige have et par enkelte fremmedord med for forståelsens skyld.

Men disse nedbrud gjorde, at nogle kreative mennesker forsøgte at skabe en løsning på et konkret problem for mange. Sikkert velment, og mange har uden tvivl været godt tilfredse.

Dog vokser træerne ikke ind i himlen. Operativsystemet er vokset fra kravlende baby til fuldmoden voksen, og i dag er der ikke det samme problem, hverken med drivere eller snavs med ‘orphan files’ som man kalder filer, der efterlades af afinstallerede programmer.

Godt allround værktøj – Ashampoo WinOptimizer 17

Jeg bruger hovedsagelig Ashampoo WinOptimizer 17 til defragmentering, som jeg beskrev i en artikel jeg skrev i december sidste år. En bonus ved dette program er, at det også kan optimere registreringsdatabasen og finde de filer, som ikke længere er nødvendige. Og der er faktisk gode oplevelser ved at skrive denne artikel, for nu opdagede jeg, at der kan hentes en gratis version af Ashampoo WinOptimizer 2019. Det er jo ren win-win, at jeg kan dele informationer med jer, kære læsere, og samtidig opdatere egne værktøjer i det digitale arsenal. 🙂

Windows 10 KAN selv – Microsoft har lyttet til kritikken

Når det gælder drivere, så KAN Windows godt selv i dag. Alle de indvendinger både jeg selv og andre havde imod styresystemet i sine tidligere versioner fik en del af os til at flygte til enten Linux eller MacOS. Når brugertallene falder, bliver det alvor, og Microsoft var en årgang ikke folks favoritleverandør af styresystemer, og i særdeleshed slet ikke når det gik galt. Mange pc-købere levede med forholdene, men var utilfredse. Dels fordi de havde parkeret mange ressourcer i eksisterende software, men også fordi det stjal en del produktivitet, når man oplevede nedbrud på nogle gange næsten daglig basis.

Historier som at en server som MINIMUM skulle genstartes hver 49,7 dag, fordi det ellers selv gik ned vakte store grin blandt technørder som mig selv, og AOD (Alt om Data) var spækket med gode råd til at løse problemer med sin pc, ligesom Komputer for alle blev et magasin, der kunne hjælpe nye brugere til at bruge deres pc bedre. Jeg har faktisk en kammersjuk, som netop VAR abonnent på det blad, dengang tingene virkelig gik af pommern til alt for mange gange…

Hvis du har spørgsmål, så smid en kommentar.

Alle læserne ønskes en rigtig god søndag. 🙂

Hvis du gerne vil vide mere om IT, så tjek de mange andre indlæg jeg har skrevet om emnet ved at klikke her: https://www.blunck.dk/blog/category/grundlaeggende-it/

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.