Det er sjovt at vinde!

Dagens indlæg er inspireret af det afsnit af Til middag hos, som kommer i aften på TV3. Komikeren Dan Andersen er vært for de fire deltagere, og undervejs i programmet nævner Annemette Voss, Bagedyst-vinderen fra 2013, at hun hader at tabe i spil. Jeg kender godt fornemmelsen. Jeg har aldrig deltaget i et spil med det formål at lade nogen vinde – og det uanset om det er mine egne børn eller min søsters børn. Hvis de vinder, så har de vundet, for så har de været bedre.

Jeg husker selv, hvordan det var en udsøgt fornøjelse at tæve vores far i skak, eller forældrene i Ludo. Det er en glæde, når man spiller et spil, og viser sig at være dygtigst.

Jeg ved godt, det lyder gammeldags, når jeg afviser, at lade andre vinde, men det har sine årsager. Der er intet så fladt som, at tro, man er verdensmester, og så viser det sig, at man ikke kan sine ting. Det undgår man ved at få testet om man har talent for en sport eller et spil.

Kryds & tværs – kilden til fordybelse

Du kan ikke løse en kryds & tværs i grupper. Det er en individuel test af, om du kan sætte synonymer sammen – og du kan kun stige i sværhedsgrad, når du har øvet dig. For mig er bøger og kryds & tværs blandt mine favoritter, når jeg pendler, og dette uanset om det er i bus eller i tog.

Min yngste niece er så sød, for på et tidspunkt så hun, at min løsning af disse krydser stoppede, når jeg havde fundet kodeordet. Hun sagde ganske rigtigt: “Jamen onkel, man løser da hele krydsen!”

Jeg ved godt, at hun har ret, men her kommer så min effektivitets-tankegang ind i billedet. Opgaven ER at finde kodeordet, og når det er løst, så er det videre til næste udfordring. Jeg ved, at jeg kan løse resten, for jeg kigger altid en opgave igennem, og hvis der skulle være et ord, jeg ikke kender, så fortsætter jeg indtil jeg kender det ord.

Leksikon – kilden til endnu større ordforråd

Jeg købte for en del år siden Gyldendals leksikon i familieudgaven i tre bind. Den slags bruger vi jo ikke mere, for vi Googler os til alt, men jeg kom i tanke om en vigtig ting, der fik mig til at beholde dette leksikon. Der er SÅ mange ord, og det kunne være en udfordring at supplere de ord, man ikke kender, så jeg går ind imellem gennem ordene for at finde de ord, jeg ikke kender.

Nogle vil tænke hvorfor, men for mig handler det om sproglig alsidighed. Jeg undrer mig, når folk ikke siger til, hvis der er noget, de ikke forstår. Som en del af de klogeste pattedyr her på planeten, så er det vigtigt at holde sig i gang mentalt. Jo mere viden, jo mere power i ens evne til at formulere sig – og dette uanset om det er på tale eller på skrift.

Hvis det danske sprog skal overleve i den varierede og nuancerede form, så kræver det, at vi alle gør en indsats for nuanceringens skyld. Nørdet? Helt bestemt! Jeg indrømmer det gerne… 🙂

Hvad er dine tanker, kære læser, om det at vinde? Kan du genkende glæden ved at vinde, eller er du mere til opskriften, at det bare handler om at være med?

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.