Sensationsjournalistik medvirker til at eskalere konflikterne

Jeg kan til tider godt undre mig en smule over mediernes manglende dybdeborende analyse. Det er kun lidt over en uge siden, at vi fik fortalt, at amerikanerne ville trække sig sydpå, fordi Tyrkiets præsident Erdogan havde meddelt USA, at man ville indlede en ‘kampagne’. Det blev i sig selv nævnt som en ikke-nyhed. En invasion er ikke ‘bare’ en kampagne. Så gik Tyrkiet i gang, og senest handler nyhederne om, at Rusland nu blander sig i området, fordi USA trak sig ud…

Man kan godt blive en smule rundtosset, når historierne nærmest skifter, som om vi lyttere og seere var døve og blinde tidligere. Der er lidt for meget rend efter en lille bid af nyhederne. Vi mangler perspektiv, og især også, at man tager egne nyheder alvorligt.

Der er en tendens til at skifte vinkel med stigende hastighed. Nyhedsformidlingen MÅ og SKAL være nøgtern og neutral, for hvis medierne glemmer tidslinjerne – eller nærmest omskriver dem, så er vi desværre vidner til, at medierne gør, folk taber både lysten og interessen i at følge grundigt med.

Den korte analyse

Der hvor kæden til at begynde med hoppede af, er, at Trump skifter sikkerhedsrådgivere som andre skifter underbukser. Han aner ikke en hujende fis om hvad kurderne har hjulpet til med, og man skulle aldrig forlade et område uden at have sikret sig, at de tilfangetagne daesh-krigere var rykket. Man kan ikke invadere et område på få dage uden at det får konsekvenser.

Den tyrkiske præsident har flere gange vist, at han slet ikke respekterer kurderne, og det burde en amerikansk præsident være klar over. Det er så typisk, at når man kun omgiver sig med folk, der klapper en på skuldrene, så sker der fejl. Fatale fejl!

Det er klart, at en befolkningsgruppe ikke ønsker at stå alene med en invasionsstyrke, som vil én til livs – og dét er grunden til, man søger tilflugt under en russisk-syrisk støtte…

Kræver ikke den store strategi-eksamen

Det kræver ikke den store strategi-eksamen. Jeg fristes næsten til at sige, at det kunne forudses. Ikke desto mindre er de fire parter, der burde mødes for længst aldrig lykkedes, fordi den amerikanske præsident fokuserer mere på genvalg end nogensinde før. Hvis han kunne fokusere på opgaven, så havde tyrkerne talt sammen med russerne, syrerne og kurderne.

Krige skulle jo ikke længere handle om territorium, men om krigen mod terrorisme. Det har man glemt midt i dette kaos – og nu bliver det garanteret EU, der skal medvirke til at rydde op inden det går helt galt…

Er der en voksen til stede?

Det er spørgsmålet: er der mon en voksen til stede? Der er i hvert fald brug for det, hvis ikke hele mellemøsten skal antændes. Sent torsdag aften blev det meddelt, at der nu er en fem dage våbenhvile – nu får vi se, hvad der sker.

Herfra ønskes alle bloggens læsere en rigtig god weekend. Den står her på besøg af guldklumperne, så du kan som læser tidligst regne med nyt her på bloggen mandag. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.