Serieanbefaling på Netflix – Dark Net / Det mørke net

I denne tid hvor alle taler om overvågning, så har jeg en varm serieanbefaling på Netflix. Du skylder dig selv, at se serien Dark Net, på dansk “det mørke net”, hvis du gerne vil vide mere om overvågning i den digitale verden. Det er tankevækkende stof, du kommer til at se.

Jeg blev selv lettere overrasket, da jeg så serien, og det er så absolut ikke nogen spøg. Det er virkelig alvorligt stof.

Ikke tid til sølvpapirhat, men…

Det er ikke fordi man skal melde sig ud af alle digitale medier, men det giver stof til eftertanke, når man ser denne serie. Der er ting, vi ikke kan undgå kan sammenkøres. Bare det, at vi ejer en mobiltelefon giver en hel del informationer om vores geografiske færden, og når vi så supplerer med alle de øvrige oplysninger vi – bevidst eller ubevidst – deler, så tegner der sig et billede.

Dit betalingskort giver også en del oplysninger, og sjovt nok var det i slut 80’erne påstanden i Lillebror ser dig, skrevet af juristen Jesper Møller-Andersen, at dit dankort kunne sladre om dine indkøb hos den lokale købmand. I dag får vi kvitteringer på mobilen, når vi handler i supermarkedet. Legende let for os som brugere, men data som, i de forkerte hænder, kan tegne et meget ensidigt billede af dig som borger her i landet.

Vi bliver ikke spurgt før en profilering

Vi bliver ikke spurgt før en profilering, og det har i sig selv nogle indbyggede problemer. Du køber ind for ældre som besøgsven, og hvis disse oplysninger samkøres uden du får lov til at forklare dit indkøbsmønster, så KUNNE man danne et meget forkert billede af dig som person alene ud fra denne ene kilde informationer.

I bogen, som jeg måtte købe via DBA da mit tidligere eksemplar var væk, er der i de to inderomslag et sjovt eksempel på dette, for forfatteren beskriver sig selv med to vinkler. Samme person, men to meget forskellige tekster.

Vi plejer at sige, at alt afhænger af øjnene der ser, og at vi ser det, vi vil se. Begge dele er ganske rigtige. Perspektivet afgør hvilket indtryk man får af de samme data. Alt afhænger af, hvad man ved, men bestemt også af hvad, man ikke ved.

Hvis du er Facebook-bruger

Hvis du er Facebook-bruger, så har du helt sikkert opdaget, at du får mange reklamer om nye biler, når du har brugt din pc til at kigge efter ny bil. Dine cookies danner et billede af, hvad du foretager dig på din computer.

Jeg forlod Facebook for flere år siden, og jeg har bestemt ikke fortrudt det. Jeg ved så godt, at Facebook rent faktisk ejer Instagram, som jeg stadig bruger – og tro mig, jeg har længe overvejet om jeg fortsætter på det medie, da jeg de facto stadig leverer data til denne mega-store sociale platform, som man nu forsøger at opdrage os til at kalde SoMe fremadrettet…

Vi må leve med det digitale stavnsbånd

Vi må naturligvis lære at leve med det digitale stavnsbånd, som vi alle er underlagt, men jeg finder det en smule komisk, at man diskuterer kameraovervågning i en tid, hvor selv kommunerne bruger digitale medier til at afsløre snyd. De har ikke brug for noget kamera for at se om folk begår socialt bedrageri. De kan sådan set bare samkøre informationer fra Facebook med teledata.

Det kan godt være, at teledata er upræcise i nogle områder. Det har vi alle hørt om ifm teledatasagen, hvor anklagemyndigheden i en periode ikke kan bruge dette i retssale, men der kan korrigeres fra den slags info, hvis først man får adgang til IP-numre pågældende har været på. Hvis nogen er i tvivl om, hvorvidt der bruges data fra Facebook, kan man jo bare holde øje med jobopslag, hvor kommuner søger flere folk til opsporing af socialt bedrageri. Der står det sort på hvidt, at det er kompetencer inden for dette, man søger. Disse stillinger opslås løbende, fordi det rent faktisk tjener sig ind.

Og lad det være sagt med det samme: det er kun godt, at man afslører bedrageri, for det er at stjæle fra fællesskabet, men vi skal som digitale borgere blot være bedre funderet når det første de fleste kan sige er ‘overvågningssamfund’, ‘Orwells samfund’ m.v. Politiet skal have værktøjer der kan afsløre hærværk, vold, drab m.v., og her kan kameraovervågning være et godt væktøj, hvilket vi kan se i de talrige dokumentarer om politiets arbejde ovre i England…

Rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.