Vi mangler en bedre tone i debatterne – og det gælder os ALLE!

Jeg bliver så træt af visse menneskers underlødige måde, at tale til hinanden på. Når en person siger “Klap i” på et socialt medie som Twitter til en nu forhenværende minister, så er der tale om manglende pli. Ganske enkelt uopdragent! Vi mangler en bedre tone i debatterne, og det gælder os alle. Det handler ikke kun om din nabo, din genbo mv… Det gælder nemlig også dem, der liker denne adfærd.

En god opdragelse

Det vil næppe komme som nogen overraskelse for faste læsere, at jeg ofte henviser til opdragelsen som fundament for adfærd senere i livet. De ting vi lærer som børn danner grundlag for den måde vi opfører os på som voksne. Hvis ikke man har lært det som barn, var det måske forståeligt, hvis det gik galt senere, men det tror jeg ganske enkelt ikke på.

Alle forældre vil som en helt naturlig del af det at være et godt eksempel fortælle deres børn, at de skal lade være med at skændes, at de ikke skal drille andre og så fremdeles. Den opdragelse har flertallet iblandt os fået, så spørgsmålet er: Hvornår gik det galt?

Vi MÅ og SKAL forbedre tonen

Nu om stunder hører vi mange grovheder rundt omkring. Udviklingen SKAL vendes! Ligesom man taler om kampen for et bedre miljø, så har vi også brug for, at genfinde den gensidige respekt. Kald gerne en persons bluff, men gør det med stil, eller i en DM (Direct Message – direkte besked). Det er SÅ nemt at starte et skænderi, når man fyrer missilet af som svar på andres grovheder, men mit bedste råd er: LAD VÆRE!

Det betaler sig ikke at opildne en i forvejen uopdragen person, for vedkommende søger i mange tilfælde efter at få et skænderi. Den slags mennesker E-L-S-K-E-R at køre pedantiske ordanalyser, for når først deres argumenter slipper op – og det gør de hurtigt! 🙂 – så går de i fight-mode. De kan IKKE agere rationelt, for tonen er i forvejen langt væk fra emnet.

Direktøren for AIDS-fondet, Anders Gylling Æbelø har faktisk beskrevet nogle klare tegn på denne type debattør og kritiker i sin kommentar på Berlingske med titlen Efter Thunbergs tale: Guide til at spotte den handlingslammede og polemiske kritiker. Det værste er, at den type debattører meget ofte er blinde over for HVOR grimt de taler til andre.

De føler sig faktisk berettigede til, at sige tingene ‘ligeud’ som de ofte kalder det, fordi andres fejl berettiger dem til at skærpe tonen.

Det er en vanvittig strategi, ford den ESKALERER konflikten i stedet for at forsøge at nå frem til en løsning.

Vær opmærksom på problemet – og gør noget ved det

Når du spotter den slags, så har du et valg. Men du bør træffe et valg. Uanset om du blokerer (eller muter/skjuler) vedkommende eller tager en privat snak med vedkommende, så er det vigtigt, at få gjort noget ved problemet.

Vi får aldrig bugt med den slags, hvis det bliver liket af andre. Det er forrædderi mod den gode tone, når man giver en tommel-op til den dårlige adfærd. Uanset hvor berettiget det kunne synes at skrue bissen på, så er det bare IKKE løsningen.

Fortsat god søndag herfra. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.