Sætter vi pris på demokratiet?

Fra tid til anden er det vigtigt at gøre status, og her efter sauderne slog journalisten Jamal Kashoggi ihjel på det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet, så må det være på tide, at vi spørger os selv: Sætter vi pris på demokratiet?

Det er et meget vigtigt spørgsmål, for når hverdagen er omkring os, kan vi godt glemme, at demokrati ikke er nogen selvfølge. Når man kigger de enkelte landes historie igennem, så har demokratiet kostet på flere fronter.

Folk som jeg selv – dem der IKKE kan tie! – har op igennem historien udfordret magthaverne på hver deres område. Det er vigtigt for ethvert land, at se tilbage på denne historie, for det er ingen selvfølge, at vi her i landet kan lave satire på tv uden at blive forfulgt. At vi kan skrive i avisernes debatspalter, eller sågar på tv, uden at miste vores arbejde eller blive retsforfulgt.

Der var nok en del magthavere, som godt kunne ønske sig et par århundreder tilbage til dengang hvor man kunne spærre folk inde når de var en pestilens… Men mon ikke de fleste politikere har forstået, at modstanden er et sundhedstegn? Ikke at de altid bryder sig om det, men et samfund som ikke udfordres er et samfund, som stagnerer!

Der er en vigtig ting vi SKAL huske i denne tid. Siden 11/9 har vi alle hørt sangen om krigen mod terror, men vi skal passe på, hvordan vi behandler hinanden. Der er kommet en skarp tone de seneste årtier over for alt, der er muslimsk, og det klæder os ikke. Vi risikerer, hvis ikke vi er opmærksomme, at retorikken i samfundet kommer til at gøre os lige så slemme som de diktaturer vi påstår vi ønsker at bekæmpe. I dét perspektiv er det vigtigt, at vi ALTID holder fast i de demokratiske værdier.

At vi støtter ytringsfriheden betyder ikke vi behøver spilde tiden på dumheder, så dem som ikke kender til almindelig høflig tone i debatter m.v. kan holde sig helt for sig selv, for vi andre – som forstår at opføre os ordentligt – kan nyde en mere positiv tone i hverdagen.

Samtidig skal vi så også efter nyheden tirsdag om attentatforsøg fra Iran mod herboende eksil-iranere lige have én ting på det rene. Der må ALDRIG være nogen tvivl om, at man her i landet kun virker med demokratiske virkemidler. Det være sig online debat, radio-/tv-interviews m.v., men at man ALDRIG skal bruge et ophold her i landet som refugium for at fortsætte enten direkte eller indirekte planlægning af aktiviteter, der kan henfalde under straffeloven eller andre strafferetlige bestemmelser.

Det er nemlig ikke ønskeligt, hvis kamphandlinger spreder sig udover nationale grænser, hvis det viser sig, at der rent faktisk er nogle, som misbruger de friheder de selv nyder til at videreføre krige og/eller uroligheder i hjemlandet. Er man interesseret i at deltage i krige – imod bedrevidende og imod statens råd – så må man tage den fulde konsekvens af sin kamplyst. Det var positivt, at udenrigsministeren tydeliggjorde dette ved sit pressemøde tirsdag aften. Der var blot én ting, der manglede i Anders Samuelsens pressemøde, og det var påstanden om, at det var i EUs interesse, at atomaftalen blev overholdt. Iran har IKKE overholdt atomaftalen. Det er en af grundene til, at Trump trak USA ud af aftalen, som det også fremgik da Israels premierminister Netanyahu aflørede, at Iran løj om deres projekt Ahmad – det kan ses på Youtube herfra: https://www.youtube.com/watch?v=qmSao-j7Xr4

Fortsat god dag herfra til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.