Vigtigt at vide om privat sæddonation

Der er monopoldannelse på sæddonation, for reglerne er ifølge en artikel hos Familieadvokaten således indrettet, at man IKKE kan undsige sig hverken faderskab eller øvrige rettigheder/pligter medmindre man bruger læger eller sædbanker. Det med at lave en privat aftale for at hjælpe en kvinde udenom det etablerede – og ganske dyre – system går altså ikke, og det er der sikkert mange, der ikke er klar over.

Vi husker nok alle dengang vi i medierne i 90’erne hørte om de kvinder, som brugte deres netværk for at finde en sæddonor. Det var ret genialt på den ene side, fordi det muliggør en ganske væsentlig besparelse i forhold til endog særdeles prohibitive behandlinger på fertilitetsklinikker…

Det mindre geniale er så bare, at juraen er noget anderledes, hvis kvinden bagefter bestemmer sig for at forholde sig anderledes end ‘Fader ukendt’ – og det bør man være klar over, FØR man indlader sig på den slags hjælp, fordi man kan komme i grusomme vanskeligheder.

Nu ville nogle så indvende, at et barn har krav på at kende begge sine forældre når dette er muligt, og det er et etisk spørgsmål man kan nævne både argumenter for og imod. Der er ikke nogen facitliste på dét dilemma. Når der sker befrugtning gennem en fertilitetsbehandling kender man heller ikke faren andet end ud fra mere eller mindre detaljerede informationer om højde, vægt, uddannelsesniveau m.v.

Retfærdigvis skal det så også siges, at screeningen imod sygdomme er en god beskyttelse for det kommende barn, og det er derfor ikke kun et spørgsmål om pris, men også om de risici, der kan være forbundet med at gå udenom det etablerede system. Ikke desto mindre synes jeg det var relevant at dele denne oplysning, fordi jeg i hvert fald lærte noget nyt, og tænkte det også kunne inspirere andre, som måske heller ikke kendte de konkrete regler på området.

Fortsat god weekend herfra til alle bloggens læsere.

PS: I dag fylder børnenes mor 40, så der blev afsendt en lille tillykke hilsen med besked om, at nu måtte hun nøjes med et lys for hver dekade på lagkagen for ikke at skade nationens CO2-regnskab. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.