Manglende sprogkundskaber kan være fatale i krig

engelsk sauce som de fleste af os kender denDer er mange gode grunde til, at vi uddanner sprogofficerer (arabisk og russisk), og at man i udlandet uddanner nogle soldater og efterretningsagenter i at opnå modersmålsniveau i sprog. Noget så generisk som engelsk sauce fik fatale konsekvenser for tyskerne under 2. verdenskrig.

Englænderne havde nemlig opdaget, at udlændinge ikke vidste, at Worcestershire sauce skulle udtales Wooster sauce når man var indfødt. Når en tysker derfor ikke udtalte saucen rigtigt, så kunne man hurtigt gætte på, at vedkommende ikke var indfødt englænder.

Lea & Perrins variant af Engelsk sauceMindre kontroversielt kan du læse hele den sjove historie om, hvordan engelsk sauce kom til at hedde det i denne artikel på Wikipedia.

Før den kolde krig sluttede havde man i det gamle Sovjetunionen indrettet byer hvor folk blev uddannet i helt præcis udtale for bedre at kunne infiltrere udenlandske stater. Det er også en af grundene til, at den russiske præsident, Vladimir Putin, taler et perfekt tysk. Han var – før han blev chef i KGB (det som senere hedder FSB) – udstationeret i Tyskland gennem en længere periode. Det ville undre mig meget, hvis ikke han også taler engelsk, men jeg har til dato ikke hørt det. Stensikkert fordi han kun vælger at optræde på et andet lands sprog når han mestrer det til perfektion. Det er ret typisk for en tidligere efterretningsagent at være yderst disciplineret – og derfor ingen overraskelse…

Det er en af de ting, vi danskere kan være ret dårlige til. Det at rette på andres udtale er bestemt ikke negativt ment, hvis man har et ønske om at blive RIGTIG god på et andet sprog. 🙂 Mange af de grundlæggende kundskaber, herunder udtalen af tal og bogstavlyde ligger til grund for hele det højhus, som et sprog udgør. Hvis ikke fundamentet er i orden, så falder huset sammen – præcis som et korthus.

Det er også en af grundene til, at et au-pair ophold kan være guld værd for mange. Især hvis de kommer til en familie, som ikke taler enten dansk eller engelsk, fordi de så får fx italiensk, spansk eller fransk ind som en naturlig del af hverdagen.

Rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.