Polarisering – derfor bliver folk mere og mere polariserede

Da jeg for nylig så My Next Guest med David Letterman, der interviewede Barack Obama var der en meget vigtig pointe, der kom frem i dette interview omkring polarisering – og især hvorfor folk bliver mere og mere polariserede. Du kan se interviewet via bl.a. Netflix.

Vi så det under den amerikanske valgkamp. Da Trump ikke brød sig om den kritiske journalistik, så fik bl.a. CNN den bredside, at de var Clinton’s News Network. Alle ved, at det er Cable News Network, men i farten er det nemt at falde for de smarte formuleringer.

Når tre personer besøger en søgemaskine, skulle man tro, at de alle tre fik samme resultater. Men som den tidligere præsident pointerede, så er problemet, at søgeresultaterne kobles med ens profil – og dermed de likes du har vist i forvejen. Disse likes kan være på sociale medier. Han brugte eksemplet med tre muslimer med hver sine standpunkter. En konservativ, liberal eller moderat får hver sine resultater når de søger på “Ægypten”…

Nu har jeg arbejdet med internettet i mange år. Det hele startede med et par webdesign-kurser, og senere har jeg blogget og leget med diverse systemer, og alligevel var det en vigtig pointe, der kom frem, for jeg har i den seneste tid undret mig meget over HVORFOR selv rationelle mennesker bliver SÅ polariserede, at de nærmest bliver militante i deres måde at debattere på.

Det er jo ren logik nu. Hvis den slags mennesker KUN læser de ting, de er enige i, så bliver de aldrig udfordret. Når der kan kastes omkring med påstande uden dokumentation, links til påstande m.v., så ender det hele i fristil, og bliver ganske ubrugeligt i enhver seriøs sammenhæng.

Jeg har altid gjort en hel del ud af, at læse også de folk, jeg ikke nødvendigvis er enig med, for at få nuanceringen, men det kan vi da konstatere efterhånden er en sjælden egenskab. Hvad der er endnu værre er, at man ikke kan diskutere seriøst med den slags mennesker, for de læser ikke en tekst som du og jeg. De leder efter de tre ord, de kan skabe et skænderi om, og så går alle pointer du ellers har skrevet fløjten.

Så hvis du også har undret dig, så anbefaler jeg da at se hele interviewet. Obama var en god mand på så mange områder, og der kommer også en del andre gode pointer, bl.a. om borgerrettighedsforkæmpere, som dannede grundlaget for hvorfor han gik ind i politik.

Rigtig god weekend til alle bloggens læsere.

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 18-21.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.