Med Lov skal Land bygges

De velkendte ord “med lov skal land bygges” kender vi fra byretten i København. Princippet er grundlaget for demokratiet, for en lov må aldrig skelne til hvem der skal dømmes, men derimod, at vi alle er lige. Lande der påberåber sig demokratiets grundregler må og skal være baserede på et lovkompleks alle kender, så der aldrig er tvivl om, hvordan man skal forholde sig.

Forestil dig lige et samfund hvor vi ikke var enige om hvad grøn, gul og rød betød i et trafikkryds. Det ville ende i kaos og forårsage en masse ulykker. Grundreglerne er de samme uanset om du kører Dacia eller Audi…

I dag er det grundlovsdag, og samtidig fars dag. Den seneste grundlovsrevision skete for 65 år siden, nemlig i 1953. Der er sket meget siden dengang – og det har jeg behandlet på min blog Den danske Grundlov. Danmark kom ind i EU, der dengang hed EF – det europæiske fælleskab – i starten af 70’erne, og ligeledes er internationale missioner også noget man ikke rigtig har fået taget stilling til. Det var velkendt, at den nu afdøde Niels Helveg Petersen var dybt involveret i research omkring en grundlovsrevision. Dette har man senere opgivet, og det er – rent juridisk betragtet – noget af en udfordring…

Anyway, god grundlovsdag og god fars dag til alle fædre derude. 🙂

 

Leave a Response