Fejl i sagsbehandling har konsekvenser

Tirsdag aften kunne vi på TV Øst høre, at tre kommuner i Region Sjælland har problemer med den kommunale sagsbehandling. Omstødelsesprocenter mellem 62 og 66% i Holbæk, Lolland og Kalundborg. Ikke just noget at være stolte af, for fejl i sagsbehandling har konsekvenser for mennesker af kød og blod. Familier der presses til det nærmest umenneskelige, altimens vi alle håber, at man kan stole på både en uvildighed men også en seriøsitet, som angiveligt ikke er til stede.

Det er bare ikke i orden!

Vi betaler alle skat her i landet under den forudsætning at alle behandles ens. Det var et af målene da man lavede kommunalreformen. De større kommuner skulle være bedre til behandlingen af sagerne, fordi man skulle samle fagligheden i større enheder med bedre muligheder for efteruddannelse med de midler, som skulle frigøres ved sammenlægningen fra 275 til 98 kommuner.

Her godt 11 år efter denne kommunalreform lugter det af ren spareøvelse, og det er en tragisk konsekvens af den analyse man bagefter står tilbage med. Det virker som om mennesker kun er et tal i en statistik.

Det er naturligvis altid nemt at være bagklog. Det kan vi alle være. Ikke desto mindre må og skal det bare slås fast med syvtommer søm, at man skal kunne behandle alle seriøst og fagligt ansvarligt, hvis man vil være dommer over andre folks liv. Det gælder både i sager om hjælp til familier med børn med handicap, ansøgninger om førtidspension og alle de andre sager vi hører om i pressen.

Hvis man begynder at tænke i de bonusordninger, som andre medier har omtalt, så mister man fundamentet for saglighed i sagsbehandlingen – og det må ikke forekomme!

Alle ansatte bør kunne stole på, at de må foretage de korrekte vurderinger uden bagefter at skulle stå skoleret for måltal og ønsket om, at ‘performe’ bedre som er blevet et buzzword i det 21. århundrede.

Ingen er nemlig spor i tvivl om, at vi har udviklet os til en konkurrencestat frem for et velfærdssamfund. Det er ikke svært at analysere sig frem til, når man læser bøger om samfundsudviklingen. Dog behøver man ikke eskalere udviklingen med en kynisme, hvor man ikke længere tager det individuelle ansvar for de beslutninger man træffer.

Hårde ord, jeg ved det. Ikke desto mindre nødvendigt, hvis man ønsker at bevare både sin professionalisme og samtidig bevare det mantra om, at man er lovens forlængede arm i sagsbehandlingen. Ellers er der vel heller ingen grund til at gå mange år på skolebænken for at uddanne sig til hverken sagsbehandler, eller hur?

Jeg håber alle husker at behandle hinanden ordentligt. Der er brug for det her i landet, så vi igen kan være stolte af det samfund tidligere generationer gav os i det håb, at vi ville videreføre tankerne. Ikke demontere det hele med en kynisme, som ikke glæder os når vi vil være et civiliseret samfund, der anerkender, at fejl har konsekvenser, og det derfor bør være undtagelsen når de sker – ikke reglen!

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.