Man skal IKKE arbejde i sin ferie

Hold ferie når du holder ferie
Billedkilde: Clipart Panda

Det er ret tosset, at man hører på nyhederne at fire ud af fem ledere arbejder i ferien. Tendensen er sikkert den samme blandt flere ansatte. Det er vigtigt at have sine prioriteringer helt på deres rette plads.

Jeg er naturligvis stor tilhænger af, at man leverer en optimal indsats det sted hvor man er ansat. Det handler både om lojalitet, men sandelig også om, at man bliver betalt for at levere sit bedste. Det var jo også det, man lovede til jobsamtalen, ikke sandt?

Når det så er sagt, så fortjener ens familie også ens udelte opmærksomhed. Det er blevet så populært at tale om livsbalance, og det er faktisk til gavn for begge parter – både arbejdsgiver og arbejdstager – hvis de ansatte er friske og veludhvilede efter en ferie.

Det er klart, at antikverede værdier stadig hersker visse steder. Dér mener man tydeligvis, at ferier er noget ‘overflødigt’ som koster virksomhederne en masse. Faktum er præcis det modsatte. Overenskomsterne er opnået via gensidig enighed, og her skal man også huske, at de ansatte selv har ‘sparet op’ til de seks uger gennem den indsats de leverer resten af året.

Jeg har oplevet det pres, og det var en medvirkende årsag til, at jeg til sidst sagde stop, fordi jeg så ovenikøbet – da jeg var kommet hjem fra ferien – skulle høre brok på min telefonsvarer over, at jeg på daværende tidspunkt var nødt til at trække en feriedag fordi mine radiatorer ikke virkede, og ungerne ville komme på besøg den efterfølgende weekend (i starten af oktober). Jeg har altid indrettet første dag jeg er tilbage således, at jeg var mødefri, og det var bare ikke fair.

Gad jeg tage diskussionen? Nej, jeg valgte at sige op. For ferien havde i forvejen (med mailtjek) vist, at jeg var den eneste i afdelingen som ikke fik opbakning når jeg var på ferie. Alle andre havde vikar på deres SAP og andre til at overtage mail via autosvar hvis noget var vigtigt. Jeg kunne så til gengæld bare bare bare….

No way!

Jeg mener, at folk skal tænke sig grundigt om, før de inddrager deres ferier. Det er klart, at man sagtens kan hjælpe i konkrete situationer hvor man ER nøglemedarbejder, men der skal være nogle helt klare aftaler. F.eks. at man KUN sender en sms på firmatelefonen, og så kan vedkommende selv tjekke sin post når det er belejligt i forhold til familien. Det andet hvor man, bevidst eller ubevidst, kan risikere at få et opkald når som helst, gør bare, at man ikke får ro på sin ferie. Hvis du resten af året multitasker på alle tider af døgnet med diverse projekter, så bør det være en menneskeret at blive taget tilstrækkeligt seriøst til at man også har fortjent at holde fri.

Hvis ikke du lærer at skabe balance i dette, så kan du ende med at få stress. Du tager det næppe seriøst før du selv har prøvet det på egen krop – så lyt nu efter FØR det går galt. Hold en rigtig god ferie, når det er din tur…

Nogen tanker derude om ferier? God dag herfra. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.