God grundlovsdag til alle

Billede af forsiden af Grundloven
Grundlovsforside – kilde: Wikipedia

I dag fylder seneste grundlovsrevision 64 år. Den skete, som bekendt, den 5. juni 1953. Du kan læse mere om grundloven ved at klikke på linket, hvor jeg behandler emnet løbende.

Jeg har i dagens anledning causeret lidt over grundloven, og vigtigheden af at læse selve teksten på denne dag.

Jeg har altid, som den politiske nørd jeg er, været glad for at læse teksten. Den hører ligesom med til dagen på samme måde, som mange læser juleevangeliet den 24. december – juleaften.

Hvis grundloven skal give mening for os som demokratiske mennesker, så skal vi kende teksten, og det er aldrig kedeligt at genopfriske teksten, for det er præcis kendskabet til selve teksten, som sætter os i stand til at diskutere emner inden for politik mere seriøst.

Alle kan kaste om sig med sniksnak, men det giver ingen mening at tale ytringsfrihed, hvis ikke man i forvejen har sat sig ind i begreber som forsamlingsfrihed, censur, tronens historik (som angivet i tronfølgeloven), og flere af de andre begreber, som er en del af det danske samfund.

Sagt ligeud: hvordan kan vi kræve af folk, som kommer hertil at DE skal vide hvordan vores system er bygget op, hvis ikke vi ‘gider’ at bruge en times tid på at læse teksten igennem?

Rigtig god grundlovsdag til alle. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.