Har vi misforstået russerne?

Det er næppe nogen hemmelighed, at jeg i sin tid planlagde, at blive sprogofficer i russisk. Jeg stod til at skulle ind i forsvaret omkring august 1995, men blev en måneds tid før ramt af en meningokok-meningitis, som desværre gjorde mig uegnet til militærtjeneste. Jeg havde i mange år op til studeret flere medier, herunder Moscow News i stor beundring af Mikhail Gorbatjov, der – som bekendt – var manden, der muliggjorde Berlinmurens fald. Jeg havde ligeledes læst en hel del bøger og hæfter om kulturen i et forsøg på at sætte mig ind i landet, hvis jeg en dag f.eks. kom til at bo i Sovjetunionen som del af en dansk virksomhed i udlandet. Der var dengang en boghandel og butik tæt på Rådhuspladsen, hvor man kunne få varer direkte fra Rusland

Nu går det så ikke altid, som man planlægger – og fred være med det. Jeg må i stedet lære russisk ved egen kraft, og både det polske og det russiske interesserer mig… 🙂

Jeg noterer mig, at den russiske præsident Vladimir Putin endelig har svaret igen i forhold til påstandene om russisk hackning af demokraterne. Træerne vokser ikke ind i himlen, og alting skal naturligvis tages med de forbehold at man i international politik arbejder en del med retorikken. Dog står én ting lysende klart for enhver, der gider dykke et spadestik dybere end de overfladiske nyheder vi præsenteres for i danske medier: mange iblandt os HAR misforstået russerne.

Vi forholder os til Rusland som om det var en ødemark i Fjernøsten, men har slet ikke fulgt med i udviklingen siden Berlinmurens fald. Det er både en fejl, men også typisk for den retorik vi har haft i vesten om sovjetblokken. Dog har denne stor fejl også gjort, at vi har været blinde over for den kæmpe udvikling som også er sket i Kina. Det er derfor også vores mulighed for økonomisk vækst, som er glippet, og har gjort at vi er håbløst bagud i forhold til at komme ind i konkurrencen om markedsandele.

Der var engang en klog mand, der sagde, at der var 1 mia tandsæt og 2 mia armhuler i Kina. Det er ikke kun vigtigt at vide for tandpasta-sælgere eller sælgere af parfumevarer, men også en konstatering af, at i Kina rykker man i millioner når først man har penetreret et marked som det kinesiske. Det gør sproget noget mere interessant end selv fransk hvor man i Europa har groft sagt 70 mio der taler sproget – her hovedsageligt i Belgien og naturligvis Frankrig.

Sjovt nok har mange brugt tiden på at kritisere Marie Krarup fra Dansk Folkeparti for de udtalelser hun er kommet med, og her har retorikken båret præg af den blindhed vi har over for det russiske. Ingen har modsagt denne hetz, andet end ganske få iblandt os, og guderne skal vide, at jeg sandelig gerne skælder ud på Dansk Folkeparti, men samtidig kan se, at lige på dette område har i hvert fald fru Marie Krarup forstået russerne langt bedre end flertallet. Hun kender sproget, som de få, der har googlet hendes baggrund vil vide. 🙂

Jeg formoder ikke, at jeg nogensinde kan skrive omfattende nok til at belyse alle de punkter, som kunne ændre folks opfattelse, og det er også fair nok. Vi behøver ikke være enige om alt. Dog må jeg bare notere mig, at i takt med at Danmark ændrer sig voldsomt i en højredrejning i såvel retorik som politisk handlemåde, så har man to valg: man kan blive og kæmpe eller man kan forberede sin exit. På langt sigt vil jeg nok vælge det sidste, også selvom temperaturerne ikke er spor mere attraktive end de danske.

Om et par årtier, hvor børnene i forvejen er myndige, er der ikke den store grund til at blive ved med at blive provokeret over den udvikling vi ser her i landet. Flyet kan heldigvis bringe en frem og tilbage til højtider, og hvorfor skulle man ikke tage konsekvensen af, at lugten i bageriet ikke passer ens næsebor?

Mange SNAKKER om at tage den slags skridt, men få GØR noget ved det. Her er jeg meget anderledes, for jeg må bare erkende, at jeg lige p.t. har tilladt mig at kaste alle bolde op i luften, og det eftersyn af hele livet der foretages er en del af den opmuntrende livsrejse, og det er vigtigt at tage styringen i eget liv.

Herfra skal lyde et varmt ønske om en rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.