Anstændighed starter i hjemmet

Når vores børn skal være gode verdensborgere med en sund livsindstilling til sine medmennesker, så kræver det, at vi erkender, at anstændighed starter i hjemmet. Det er ikke automatisk, at vi lærer at være høflige og anstændige. Det er noget vi lærer via god opdragelse hjemmefra.

Det er så dejligt nemt, når nogle overlader opdragelsen til skolen. Ikke desto mindre er det så sørgeligt når vi andre må hjælpe vores børn godt på vej, fordi andre er komplet ligeglade med deres egne børn.

Hvad mener jeg så med det?

Min datter, som glædede sig til sin kommende konfirmation ville gerne have to veninder med til den festlige middag jeg afholder på lørdag, og ikke desto mindre oplever hun i går eftermiddags, at få aflysninger fra BEGGE disse veninder så få dage før det skulle ske. Det er smaddersynd – mest af alt fordi Natacha har et så godt hjerte. Hun vil nødig vise når hun er både sur og skuffet…

Det tager tid for de kære børn at lære, at verden kan være et grumt sted, hvor andre vælger at ændre aftaler som vinden blæser. Det svigt de oplever er ikke spor sjovt, og det er os andre, som må forsøge at reparere på det, velvidende, at de vil opleve det igen og igen, fordi vi i dag har fået en laissez-faire holdning til det at lave aftaler.

Nu kommer den gammelkloge far på banen – nu er du advaret, kære læser. 🙂

Dengang jeg var barn, var en aftale en aftale. Når man havde én aftale, så fik vi da jeg var ung ikke lov til at aflyse den for at passe en anden aftale! Sådan var det. Bum.

Jeg er glad for, jeg fik anstændigheden med i bagagen, ligesom mange andre sikkert også er det. Det gør os til hele mennesker med et grundlæggende moralsk tankesæt, som muliggør, at man viser hensyn og lever op til de ting man har sagt “JA” til…

Nu undrer jeg mig så bare over en ting: er det her virkelig ved at blive en generel tendens i samfundet, eller er det kun nogle få, der slet ikke får denne anstændighed med hjemmefra? Her kan du, kære læser, være med til at belyse emnet. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, om der ER tale om et generelt skred i vores nye generationers måde at håndtere aftaler?

Rigtig god dag herfra.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.