Pas på fup-mails og fup-sms!

Jeg har en kammerat, som var en smule for godtroende. Han modtog i går en sms, som foregav at komme fra Digitaliseringsstyrelsen. Skrevet med fejl, så da jeg talte med ham, måtte jeg afbryde ham, og bede ham tage kontakt til Borger.dk på 7010 1881. Han blev herfra henvist til NemID support for private på 7224 7050.

De vidste godt, at der var en del, der var ramt af dette, og han fik heldigvis spærret sit login i tide.

Jeg måtte bagefter korrigere, og sige det var derfor jeg afbrød ham, og bad ham ringe straks. Hvilket han naturligvis var glad for. Det KUNNE have endt grueligt galt, hvis ikke han havde nævnt dette, og fået det stoppet i tide.

Derfor: lad dig aldrig lokke til at klikke på noget som helst link fra en mail eller sms.

Hvis en mail kommer fra en kilde du stoler på, så kan du validere denne på flere måder. Hvis du holder musen hen over linket (uden at klikke!) kan du se hvilken adresse dette link fører hen til, men også her skal du være opmærksom på opfuskeringsmuligheder. Der er nogle som ikke bemærker, at adressen ender på .com. I hans konkrete tilfælde var adressen login-dk.com – og det har i hvert fald intet med nemID at gøre, men er derimod et selskab i Gloucester i England…

Det kan godt være, at paranoia er farligt som psykisk sygdom, men online er man bare nødt til at sige det ligeud: du SKAL være på vagt, for der FINDES folk som skrupelløst vil bilde dig hvad som helst ind i et forsøg på at franarre dig dine vigtige oplysninger.

Ganske som der ikke er nogen der har problemer med at overføre deres penge, hvis de har et millionbeløb i dollars på kistebunden efter en arv, så skal man huske altid at være på vagt over for fup-mails og fup-sms’er. Det gælder på ALLE områder.

Lad dig ikke lokke af fup-mails eller fup-sms, men slet omgående disse…

Rigtig god dag herfra. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.