Forskellen mellem ja, nej og måske

Der er nogle mennesker, som er forvirrede omkring betydningen af enten JA eller NEJ – og så er der dem, der ikke tager stilling ved at bruge det forsigtige MÅSKE. Nej betyder ikke et ja, hvis man spørger flere gange. Et nej er et fravalget nej tak er høfligere, men nej betyder nej.

Jeg ved, jeg tilhører en meget sjælden race blandt mennesker. Jeg siger det, jeg tænker – og jeg er villig til at tage konsekvensen af mine valg, helt uden forbehold. Det er sjældent.

Nogle tør ikke sige fra, når de får nok. Det kan ende ganske galt for dem selv, for ved at sige ja til noget de ikke har lyst til, så siger de faktisk nej til sig selv.

Det er klart, at folk fortjener et fair og fornuftigt svar på hvorfor man afslår et tilbud eller en ide. Jeg blev engang spurgt om ikke jeg havde lyst til at tage med op i et sommerhus, og jeg kom måske nok til at svare en tand for ærligt da jeg sagde nej tak, men dem der kender mig ved, at sådan er jeg indrettet. Jeg kunne sagtens finde på at købe en andel i et sommerhus og/eller eje det selv, men jeg kunne for eksempel aldrig få mig selv til at leje det ud, hvis ikke jeg kunne stole på udlejningsselskabet.

Jeg kender nemlig mig selv godt nok til, at vide, at hvis jeg kom op og fandt et ikke-rengjort sommerhus efter andre lejere, så nytter det ikke noget, at jeg kunne klage og få en rabat eller refision. Ferien ville være ødelagt fordi irritationen ville begynde ferien. At man skal gøre rent efter man selv har lånt et sted er intet problem, naturligvis. Men at møde op til en skraldespand – som jeg har hørt mange har oplevet – er bare ikke mig.

Derfor har jeg også gennem den senere tid lært, at være langt mere ærlig omkring det at kunne – og turde – sige fra på de steder hvor jeg ikke gider være ‘som alle andre’. Lad dem, der hygger sig med det jeg ikke gider, hygge sig. Jeg hygger mig fint med en god bog og min Tassimo-kaffemaskine – også selvom det for andre kan lyde røvkedeligt.

Jeg vil lære noget her i livet, både om mig selv og om andre, og engang imellem kræver det en del tid for at gøre det grundige forarbejde, så man kan være autentisk i sine valg.

God weekend til alle.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.