Egnsudvikling eller -afvikling?

Vi har lige overstået nytåret, og set den traditionelle 90 års fødselsdag. I denne gamle film støder vi på formuleringen “Same procedure as last year” – samme fremgangsmåde som sidste år. Verdenskendt fænomen, for det med “Sådan har vi altid gjort!” rimer desværre i alt for mange ører…

Der er noget godt ved erfaring. Det fremmer de ligegyldige ting, der dermed kan klares uden den store tankevirksomhed. Vi behøver ikke overveje i timevis om vi går på badeværelset og om vi først besøger det ene før vi går i bad eller omvendt, vel? 🙂

Imidlertid har der sneget sig noget halvtraditionelt ind i den måde mange vil egnsudvikle på. Jeg bemærkede det særligt da en sydsjællandsk kommune søgte en til en sådan opgave. Når man nærlæste oplægget var det klassisk. Kommune skyder et par millioner ind i projektet, lokker godtroende person ind i at skulle skaffe flere penge – altimens den VIRKELIGE egnsudvikling træder i baggrunden fordi der tænkes modsat af hvad der reelt er brug for.

Vedkommende vil løbe sig halvt ihjel, hvorefter nummer to eller tre får succes.

Hvorfor mon?

Simpelthen fordi egnsudvikling kræver et helt andet mindset.

Det hedder nok så flot, at man skal kunne navigere i politisk farvande. Sagt ligeud betyder det at ens evne til diplomati skal være større end talentet for at kunne udpege hvad der IKKE har virket!

HVIS udviklingen i det sydsjællandske og sydhavsøerne skal vendes skal der tænkes tværkommunalt. Man skal have samlet kommunaldirektørerne med en ærlig brainstorm om hvad der er rigtig godt, og hvor det halter, og så er det underordnet om man skal have god mad på bordet før man er færdig, for det er dér man finder guldkornene. Hvis alle går ind til et sådan møde med den grundindstilling, at man gerne vil blive dygtigere.

Mange ved nemlig hvad der ligger i støbeskeen de nærmeste år, og ved fælles kraft og synergi kan man forene disse kræfter, men det lader sig ikke gøre alene hvis man vil have den store effekt. Værst af alt er endda, at landets jobcentre ville få et kæmpe boom hvis man regionalt begyndte på den slags egnsudvikling. Det handler jo ikke om hvem der får æren af de bedste nøgletal. Det er kun et tal for folk på resultatløn. Det handler derimod om, at få det ejerskab frem hos alle dem som skal medvirke til at skabe væksten, hvis man gerne vil nå de gode resultater.

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.