Venstres prøveballon – embedsmandssystemet

I dag kan vi høre, at Venstre nu foreslår, at embedsmandssystemet skal laves om. En prøveballon midt i euforien over at datoen OGSÅ er 7-9-13 hvor folk strømmer til rådhusene for at blive gift på denne unikke dato… 🙂

Embedsmandssystemet er unikt fordi det er upolitisk – og ja, for at noget skal være unikt må det nødvendigvis være det eneste sted hvor det optræder… Når det så er på plads, så nytter det ikke noget at man bagefter, fordi man sidder i opposition, bruger sin taletid på at påstå embedsmændene sad og vurderede de politiske vinde op til valget i 2011.

For valget KUNNE, som bekendt, gå to veje.

HVIS Helle Thorning-Schmidt havde erkendt, at der IKKE var mulighed for at gennemføre den politiske plan der var fremlagt, KUNNE hun have valgt at sige nej tak til rollen som statsminister, og fortalt Margrethe Vestager hun ville få det fulde ansvar ved førstkommende valg. Det nytter ikke noget at slide sig selv op i kampe hvor man ikke har et reelt flertal.

Lærdommen bag en mindretalsregering som må forhandle sig til et flertal fra sag til sag har været hård for regeringen, og dén lærdom havde været billigere at erkende hvis hun havde haft det politiske mod til at lade holdninger være vigtigere end det at få lov til at skrive sig ind i historien som den første kvindelige statsminister. Hun valgte anderledes, og det har jeg for længst skrevet om på min politiske blog.

Hvad der er langt mere tragisk er, at vi her i landet har etableret begrebet ‘forligskredse’, for det er mindst lige så unikt når så dét er vigtigt for Venstre at fremhæve alt det hvor vi står alene her i verden. Begrebet forligskreds dækker nemlig over, at der skal være konsensus blandt de partier som har tilmeldt sig et forlig. Det sikrer status quo på en måde som modvirker enhver form for forandring – medmindre man er parat til at bruge sit flertal, men det forudsætter jo så, at regerinschefen HAR et flertal… 🙂

Det embedsmandssystem som Venstre nu taler imod brugte de selv som alibi for sine forslag, og de tæsk de nu giver er straffri, for embedsmænd bærer ikke nag. Embedsmænd er nemlig klogere end politikerne, som altid skal tale om hvad tidligere regeringer gjorde (eller ikke gjorde), hvorimod embedsmændene ved, at de netop ved at agere upolitisk hæver sig over det børnehaveniveau som politikerne ikke evner at gennemskue.

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.