Godt naboskab

“Hvid mand bor ovenpå hinanden” konstaterede en afrikaner engang. I afrikansk tankegang er rækkehuse idealet, mens vi her i vesten typisk har mange såvel andels- som lejeboliger og ejerlejligheder fordi vi er vant til at bo tæt sammen. For nogle en velsignelse, for andre en pestilens. Nøglen til at nyde selskabet fra naboer, over- og underboer er naboskabet. Hensynet til hinanden skulle gerne være noget vore forældre har givet os som en naturlig del af opdragelsen – og noget vi kan bringe videre til nye generationer når vi giver vores viden videre til vores børn.

Jeg bor f.eks. i et genialt område hvor alle er over 40. Det sikrer modenhed og respekt for hinanden. Det har fungeret perfekt. For nylig flyttede nogle unge mennesker ind over for, og det gav området en noget anden oplevelse af manglende respekt. Støjen er acceptabel når det sker engang imellem, men når politivedtægter brydes med musik bag åbne vinduer indtil kl. halv-fire om morgenen, så slides der en del på tålmodigheden. Én dårlig nabo eller genbo kan ødelægge stemningen for rigtig mange mennesker.

Når du lever tæt på andre så tænk over hvad du gør. Har du gulve uden gulvtæpper, så tænk over, at du ikke nødvendigvis behøver flytte om på tunge møbler kl ged om natten. Tænk over om ungerne tramper/løber, og vær selv den beboer du selv ville ønske at bo ved siden af, eller nedenunder. 🙂

Jeg arbejder, som bekendt, på skæve tidspunkter, og jeg tænker tit over hvordan jeg f.eks. kommer hjem kl. halv-et om natten. Jeg sørger for at tage kaffen med over til sofaen hvor jeg f.eks. tjekker lidt Facebook, Twitter og Google+ før jeg går til køjs. Jeg har en genial underbo, som også er rigtig flink til netop at gøre som jeg. Vi smækker ikke med dørene når vi går ud. Vi tager tingene som voksne mennesker.

Dagens kommentar er derfor: hvordan har du det med DIN nabo, genbo, underbo?
Tænker I over hvordan I gør ting når dagen går på hæld? Husker I at vise hensyn over for hinanden?

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.