Politik der skuffer

Beklager, men dagens indlæg bliver godt nok lidt af et hjertesuk over politik der skuffer. Diskussionen om registreringsafgifter på biler er kun en lille del af det samlede spekter.

Alle er klar over, at politik handler om at kunne tælle til 90, men nu er det altså på høje tid, at vi får sat en ting på plads. Vi lever i en global økonomi, og hvis ikke det snart går op for politikerne at ord som differentieret moms og afgifter bør behandles seriøst, så ender det hele i overskrifter.

Vi kom ind i det europæiske fællesmarked i 1972, og dengang lovede politikerne afgiftsHARMONISERING. Der er sket alt andet end en harmonisering, og i dag befinder vi os, desværre, langt over det samlede skatteniveau i selv Sverige.

Danmark KAN potentielt stå over for en meget alvorlig sag hvis vi vedbliver med vores forbud mod at danske borgere kører i udenlandsk indregistrerede køretøjer, og ved at sætte afgifterne OP på de såkaldte benzinslugere, trækker det alvorligt op til stormvejr, for en eller anden dag ER der altså en dansker der vælger at gå rettens vej.

Vi er, først og fremmest, statsborgere i EU – på både godt og ondt.

Det giver visse RETTIGHEDER, og det bør politikerne vågne op til, for til festlige lejligheder er vi normalt ganske glade for at snakke EU, Europa m.v. Det ændrer sig nok den dag vi opdager, at sagen TABES ved en EU-domstol. Danmark kan IKKE fastholde en politik i strid med de rettigheder vi har i forhold til EU.

Det er der mange der ikke kan lide at høre, men det er ikke desto mindre virkeligheden i en global økonomi, og på høje tid, at vi tager ved lære af en situation der nu er snart 40 år gammel.

Når det gælder differentieret moms har vi hørt mange undskyldninger. Det var besværligt at håndtere, det ville give UNDERfinansiering m.v. Ikke desto mindre har adskillige økonomisystemer allerede mulighed for at arbejde med FLERE momskoder, netop fordi de private leverandører af bogholderisystemer for længst har erkendt behovet i udlandet.

Det eneste land hvor vi prædiker at fedtafgift ændrer folks adfærd er her i landet, velvidende, at det ikke ændrer spor så længe vi kører med maksimal-moms på grøntsager.

Et praktisk eksempel: når en belgisk agurk koster 5,- mens en dansk agurk koster 7,- hvad tror I så selv at danskerne køber? Flertallet KØBER naturligvis den belgiske, som køres flere hundrede kilometer hertil i stedet for at købe den danske agurk.

Det er for længst gået op for de fleste, at vi fanger flere fluer med honning end med pisk handler om det moderne begreb MOTIVATION. Hvis du kan motivere til en positiv adfærd ved at have 7-9% moms på mad, så gør det ikke spor at luksusvarer belægges med højeste moms.

Men hvor Danmark straks hævede momsen fra 22% til 25% på ALLE varer da EU indførte en maksimal-moms på 25%, så er mange andre lande gået en anden vej. Frankrig belægger f.eks. kun 19% moms på vin. Naturligvis fordi de gerne vil støtte lokale landbrug, der netop dyrker vin…

Hvornår går det op for danske politikere, at den nuværende strategi øger politikerleden? Nok først den dag der sker et JORDSKREDSvalg, som vil ændre den måde regeringer kan sammensættes på. Borgernes interesser bliver ikke plejet ved at pengene ryger ned i den bundløse statskasse så længe det er MISUNDELSE og JANTELOV der styrer tankegangen.

Det er først når vi lærer at bruge motivationen rigtigt, og folk ser at skatten medfører reelle forbedringer af veje og ALLE offentlige opgaver begynder at fungere til fælles GAVN at det begynder at dufte bare en smule af fornuft at tale om fællesskab. Som det er lige nu bruges afgifter på alt andet end miljø og fornuft, og det er tydeligt for enhver der følger med.

Jeg ville gerne medvirke til at FORANDRE status quo, men jeg erkender, at tingene er så fastlåste i kompromiser og jævne forlig frem for at tænke visioner og strategier ind i den måde der drives politik på her i landet.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.