Søvnapnø – en sygdom mange ikke forstår som kan behandles

Når det gælder søvnapnø er der mange løse påstande. Nogle tror overvægt alene løser problemet, andre tror det er arveligt, og hele vejen igennem er der så mange korte forklaringer, som gør, at mange ikke forstår sygdommen. Desværre kan jeg ikke indlejre link til indslaget på DR Update i dag, men det hjælper heller ikke på forståelsen. Programmet kan ses fra dette link: http://bit.ly/mwIRF1.

Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at CPAP-behandling er den BEDSTE behandlingsform. For min egen del blev søvnapnø opdaget da jeg kom ud for en ulykke i taxa i 2004. Dengang mistede jeg bevidstheden i ganske få sekunder under en overhaling af en bil med trailer som kørte meget langsomt. Jeg kom over i modsat side af vejen og kørte ind i et vejskilt mellem Slagelse og Sorø ved syv-tiden om morgenen. Var der kommet en lastbil kan de fleste gætte sig til jeg nok ikke havde skrevet denne blog i dag.

Spøgefuldt har jeg altid mindet folk om, at katte har ni liv. Jeg fik meningokok-meningitis i juli 1995 da min ældste niece kun var en meget lille nyfødt baby. Dengang var blodpletter (petekier) fremtrædende på arme og ben, og det var tæt på. “Ukrudt forgår ikke så let”, som man siger. 🙂

Men tilbage til emnet. Langt mindre morsomt er, at mange går med en søvnapnø de ikke kender til – bl.a. fordi omgivelserne sjældent er opmærksomme på at snorken er én ting, pause i vejrtrækningen noget ganske andet.

Søvnapnø er en kronisk sygdom. For en person som mig med kronisk søvnapnø betyder CPAP-behandlingen, at hvor jeg på en 6 timers søvn ikke trak vejret i sammenlagt 41 minutter kan jeg nu sove igennem uden apnøer overhovedet. Selv enkelte pauser på under 2 sekunder er der kun et par enkelte af på enkelte dage. I alt en behandling som Holbæk og nu Slagelse Søvnambulatorium kunne definere som “velbehandlet, og perfekt.”

CPAP-behandling er en søvnmaske med en maskine, som fungerer som en omvendt støvsuger. Den PUSTER luft ind i næsen, og sørger derfor for at minde personen om at trække vejret. For dem med børn vil definitionen af søvnapnø som værende de voksnes vuggedød gøre sygdommen mindre myte-betonet, og definere det faktum, at der kan være dybereliggende årsager som indtil videre er ukendte.

Søvnapnø er IKKE arveligt – selvom der kan være anatomiske årsager (næse, svælg m.v.) som øger eller mindsker risikoen for søvnapnø. Det er en sygdom der forskes meget i, for det menes at mange går med en ukendt søvnapnø. Men hvad værre er, er at der også er folk som FRAVÆLGER CPAP-behandling fordi de ikke bryder sig om denne næsemaske. En underlig holdning at have til sit eget (og andres liv), for når den slags mennesker stadig er i besiddelse af deres kørekort er der, for at sige det ligeud, noget galt med systemet når man ikke vælger at inddrage folks kørekort administrativt når de bevidst fravælger en behandling, og derfor udsætter andre for fare i trafikken. Det er en politisk diskussion – og kan foregå ovre på min politiske blog. 🙂

Når det så gælder CPAP under pause i en lastbil, så er jeg kun bekendt med min egen maskine, som kører på “almindelig” 220V. At der findes konvertering fra 12 og 24 volt til denne strømtype kræver noget af et batteri, men jeg håber da en dag, at der opfindes en CPAP-maskine med batteri, for når man tager biltoget (Autozug) er der stop undervejs hvor der skal kobles vogne til og fra stammen, og under disse af- og tilkoblinger forsvinder strømmen i togets 220volt-stik. Af samme grund oplevede jeg tre stop med disse af- og tilkoblinger på vores tur Hamburg-Lörrach. Ikke det store problem når kun forstyrrelser af søvnen sker en enkelt dag, for en CPAP-behandling er så god, at det ikke påvirker det generelle velbefindende som opleves når behandlingen er “velbehandlet, og perfekt.”

Hvis denne artikel har gjort dig en smule mere nysgerrig om søvnapnø kan du læse Søvnapnø Nyt fra marts 2011 herfra: http://snorker.dk/images/upload/soevn_apnoe_nyt/Soevnapnoe_Nyt_1_2011.pdf. Hvis du har spørgsmål til søvnapnø er du mere end velkommen til at skrive en kommentar. Jeg besvarer, ret naturligt, gerne alle spørgsmål om emnet da jeg selv er blevet langt mere opmærksom på effekten af både sygdommen, men sandelig også behandlingen.

God weekend til alle læserne. 🙂

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 18-21.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.