De første kronesedler

Når du læser på Wikipedia om dagen i dag vil du opdage, at det er 136 år siden, at “De første kronesedler udstedes i værdierne 10, 50, 100 og 500 kroner.”

10’eren er for længst blevet omdannet til en mønt, ligesom 20’eren også har været en seddel (udgivet første gang i 1980), men i dag er en mønt. For nylig fik vi også en 200-krone seddel, og 1000-krone sedlen (udgivet første gang i 1975) kom også til samlingen. Vore kronesedler kan du også læse mere om her: http://da.wikipedia.org/wiki/Pengeseddel.

Fælles for kronesedlens omtumlende tilværelse har været, at selvom der gik en del år mellem det der kaldes 1972-, 1997- og 2009-serien så fornemmer de fleste af os, at sedlerne skifter som vinden blæser. Det er ren nostalgi at tænke på de oprindelige 1964-udgave af 500-krone sedlen, for denne blev bedre kendt som “ploven” pga den pløjende bonde. Den betegnelse har holdt ved lige siden, selvom den blev erstattet af en ny 500-krone seddel i 1972.

Vi får næppe lov til at bevare kronen ret meget længere, så det spændende i disse udgivelse vil være noget som fortager sig, og ender med den udskældte €-seddel, der jo som bekendt er så meget debat om.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.