Usenet – et fremtidsønske

Når man kigger på Usenet, også kaldet nyhedsgrupper, så er der ingen tvivl om, at der er mulighed for forbedringer. Jeg har på bloggen Kristendommens Mangler beskrevet nyhedsgruppen dk.livssyn.kristendom, men der er, som bekendt, også mange andre nyhedsgrupper, ligesom Usenet også indeholder mange nyhedsgrupper på andre sprog.

Jeg vil lave en gennemgang af Usenet for at illustrere hvad man kunne ønske sig – også set i lyset af udenlandske nyhedsgrupper. Jeg har valgt at inddele denne gennemgang i følgende punkter:

  • Baggrunden og formålet med Usenet
  • Hvordan ser Usenet ud på andre sprog?
  • Et fremtidsønske

Baggrunden og formålet med Usenet
For dem som er kommet på internet for nylig vil de stensikkert være stødt på flere fora. Et forum er et sted som f.eks. www.KanDu.dk, www.Amino.dk eller andre medlemsbaserede sites, som f.eks. dating-sites og andre steder hvor folk er REGISTREREDE brugere.

Nyhedsgrupper er et tekstbaseret forum hvor der kun arbejdes skriftligt. Folk behøver ikke være registreret noget sted for at deltage på Usenet. Det er ikke nødvendigvis noget problem, men der er flere steder hvor nogle ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

Du kan f.eks. angive din identitet som “Anders And” med e-mailadressen “sofus@tyndskid.dk” – og det er derefter hovedsageligt teleselskaberne som i deres Abuse-afdelinger må tage hånd om dårlig adfærd på Usenet.

Det tager lang tid at få en klage behandlet, og især fordi der skal indsamles talrige eksempler før en adgang til nyhedsgrupperne bliver afskåret for den enkelte bruger.

Problemet med trolls er beskrevet i en glimrende artikel fra Thomas Rosenstand, og han skriver blandt andet:

En troll i relation til internettet er en person, der på debatforaer og i blogkommentarer skriver indlæg, hvis eneste formål er at provokere og ofte mistænkeliggøre en eller flere af debatdeltagerne. Ofte – men ikke altid – mener en troll slet ikke det, han/hun skriver. Det handler udelukkende om at afspore en debat og gøre den til et skænderi. Og allerede her ser vi de første psykopatiske træk – nemlig nydelsen ved at bringe andre mennesker i affekt samt glæden ved at afspore en ellers sober og saglig diskussion.
Kilde: http://www.thomas-rosenstand.dk/troll-internet

Lad dig ikke afskrække, for de fleste mennesker er fornuftige brugere af Usenet, som virkelig gerne vil hjælpe hinanden. Der er konstruktive debatter, og i den forbindelse er det også den primære grund til jeg lige laver denne gennemgang.

Hvordan kommer du i gang med Usenet? Det bedste sted at starte er på hjemmesiden www.usenet.dk, for dér kan du læse en del om den skriveform der er ønskelig – den såkaldte netikette – og hvordan du laver den rigtige signatur m.v.

Det næste er så at tilmelde dig dk.test-gruppen, for i den gruppe kan du teste, at dine indlæg ser rigtige ud. At de “kommer igennem” (og at du derved har opsat dit mail-/newsprogram rigtigt, og at alting fungerer. Der er ingen der bliver “sure” hvis tingene ikke ser rigtigt ud, og dk.test ER det rigtige sted til tests.

Når alt er opsat rigtigt kan du se en gruppeliste over danske nyhedsgrupper. Derefter kan du så komme i gang med at stille gode spørgsmål, hjælpe andre og besvare tråde hvor der måtte være igangværende debatter.

Hvordan ser Usenet ud på andre sprog?
Der findes gode og dårlige Usenet-brugere på alle sprog. Ikke alle har fået lige god opdragelse, og det skinner desværre igennem på nogle grupper. Generelt må jeg dog sige, at franske nyhedsgrupper som oftest har mere venlige brugere når det gælder at standse negativ adfærd. Ingen gider trolls – som beskrevet ovenfor – og du vil slide dig selv op hvis du tror du nogensinde kan ændre andres negative fremtoning.

Dog er der på det seneste sket et vist skred i mange danske brugeres måde at skrive på Usenet. Mange top-poster, hvilket betyder at skrive deres kommentarer oven over de indlæg de besvarer, og dette ødelægger overblikket over hvem der skriver hvad, og hvad de egentlig besvarer. Ligeledes er der mange som lige skal smide en spydig bemærkning i en tråd, fordi de på denne måde føler sig vigtige. Altsammen adfærd som vi alle gerne så kunne fjernes. Men som desværre også er et af vilkårene når vi har et åbent internet.

Det handler om “frihed under ansvar” som de liberale ville sige. Dem med en god opdragelse kan sagtens finde ud af tingene, mens andre tydeligvis ikke kan administrere denne frihed.

Et fremtidsønske
Jeg kunne godt ønske mig, at folk generelt ville opføre sig bedre på de danske nyhedsgrupper – og i særdeleshed også at dem som gerne vil bevare anstændige grupper, der kan hjælpe andre, tænker lidt over, at det ikke er nogen god idé at give trolls opmærksomhed. Hvis deres indblanding ignoreres bliver det hurtigt uinteressant at “drille” ad den vej.

Ligeledes kunne jeg også godt tænke mig at vi var mere progressive i vores opdeling af grupper. Måske en smule mere ad samme vej som hele alt-hierarkiet, men den oversigt vil gøre artiklen ret så lang.

Derudover kunne jeg også godt tænke mig at flere begyndte at bruge Usenet for vi mangler helt bestemt flere fornuftige brugere. Hvis flere skrev om Usenet på deres blogs kunne der måske komme en spirende interesse for nyhedsgrupperne. Teleselskaberne kunne også gøre mere ved at tilbyde en bedre beskrivelse end den korte meddelelse nogle laver hvor de nærmest bare fortæller hvad der er servernavnet, og at der findes nogle nyhedsgrupper. En sådan vejledning ville være genial for alle. Jeg har faktisk overvejet at opdatere den jeg lavede for et par år siden hvis der var interesse for det.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.