Hamborg – en fantastisk by

Det er ikke til at komme uden om det. Hamborg er en fantastisk by. Vi havde tidligere kun være i Hamborg da vi tog til lufthavnen for at flyve med Lufthansa til Paris – og efterfølgende taget med autozug fra Hamborg til Lörrach…

For et par år siden tog fruen og jeg på en voksentur til Berlin, men der er stor forskel mellem byerne. For det første var det mest det østlige Berlin vi oplevede, men samtidig er der også milevidt fra de fordomme vi danskere har om tyskerne og så til virkeligheden.

Folket er venligt og høfligt, og de interesserer sig virkelig for deres medmennesker. Servicen på restauranterne var noget enhver dansk restaurantejer burde opleve, hvis de har haft ondt i omsætningen. Der ER væsentlige grunde til at danskerne vælger at holde ferier i udlandet, og efterhånden også andre arrangementer – og denne viden kunne være guld værd for danske restauratører…

Det var sjovt at se den franske tv-kanal TV5 her i Hamborg, for nogle programmer er tekstede på tysk, men altså stadig med det franske sprog i lydkanalen. Det ser ganske sjovt ud, men viser, at samarbejdet på tværs af Europa er langt STÆRKERE end vi danskere nogle gange erkender.

Hvordan kan tv- og radio-stationer, samt utallige aviser, have korrespondenter i flere af landene uden at bemærke denne forskel? Den er så åbenbar for os andre, at jeg nogle gange stiller mig selv spørgsmålet om man mon bliver “blind” af at rejse rundt hele tiden?

Måske mangler af dem det reelle syn på jantelovs-danskheden og dens skrækkelige isolationistiske tendenser for at kunne se kontrasten?

Én ting er i hvert fald sikkert: selvom mit hjerte brænder for Frankrig og Kreta, så er jeg så afgjort ved at ændre min opfattelse af tyskerne. Efterhånden som jeg lærer dem at kende har jeg opdaget, at der gemmer sig langt mere end de fleste ser.

2 Responses to “Hamborg – en fantastisk by”

 1. Mette siger:

  Jeg er gift med en halvtysker og rejst en del rundt i Tyskland. Berlin er en fantastisk by og vi rejste derned med alle vores unger, hvilket klart kan anbefales, da der er noget for alle parter. Dejlige ferskvandssøer, hvor der kan bades, kulturelle institutioner, smukke og brede boulevarder og ikke mindst BILLIGE fødevarer. Det spiller en stor rolle, når man skal brødføde en familie på 5 hvor af de 2 største er nogle lange lemmedaskere med god appetit.

  Tyskland har meget varme og lider fortsat under skammen fra 2. verdenskrig. Der er mange smukke steder og vi overvejer bl.a. at tage både til Hamborg og Boden See i Sydtyskland næste sommer.

  Dejligt at læse at I var begejstrede for turen. Jeg er – som dig – også vanvittigt begejstret for Grækenland – herunder Kreta. Til gengæld mangler jeg fortsat at få øje på franskmændenes kvaliteter til trods for, at jeg har været på ferie i landet flere gange.

 2. Henrik Blunck (admin) siger:

  Denne gang var turen alene – uden frue eller børn. Det var i foreningsmæssigt regi at vi bl.a. havde et spændende besøg på en regional virksomhed med landsdækkende betydning. Virkelig lærerigt. Tidligere besøg til Berlin var, som sagt, alene med fruen, men vi havde bestemt overvejet samlet familiebesøg (med alle tre dejlige unger) da Hamburg jo har verdens største modeljernbane, som alle tre er fascinerede af… 🙂

  Tyskerne har ingen grund til at skamme sig over hvad der skete for 60 år siden, når vi taler om de menige tyskere. Bare det aldrig får lov til at gentage sig når først den slags udvikler sig “under jorden”. Jeg bliver stadig meget harm når jeg ser unge mennesker lave grafitti med swastika på toiletter, og det er en påmindelse om den latente svinehund der gemmer sig blandt nogle (ahistoriske) unge. Dette er også en blandt mange grunde til jeg oprettede Judaica-bloggen, til kamp mod antisemitismen. Men de individuelle tyskere der ikke har haft det fjerneste at gøre med den grimme tidsalder har intet at skamme sig over. Jeg kan jo heller ikke gøre nogen forskel ved samarbejdspolitikken Danmark stod for under krigen for jeg blev jo først født 28 år efter befrielsen.

  Det med det franske må vi se at få lavet om på med nogle gode tips og ideer til folk der gerne vil på ferie i Frankrig, for det er så absolut en favorit for HELE familien. Tak for ideen… 🙂

  God weekend, og tak for kommentaren.

Leave a Response