Fremtidens radio — meget for enhver smag

Da jeg i dag blev bedt om at oplade Natachas iPod, blev jeg – via iTunes – opmærksom på menupunktet Radio. Det er lang tid siden jeg sidst havde tjekket dette punkt, og for ganske få år siden var der ikke meget at komme efter. Det har sandelig ændret sig.

Fremtidens radio må uden tvivl være internet-radio, og for alle som har hentet det gratis program iTunes er der store muligheder for at høre spændende musik. Lige fra franske California 101 med hitmusik hele vejen over til top40, klassisk jazz. Kort sagt: alt kan findes via radio når du bruger iTunes.

Det er tankevækkende at vi her i landet holder liv i Danmarks Radio i en tid hvor folk sagtens holder sig langt bedre informeret ganske gratis via internet. Det er ikke populært at sige, men tiden er kommet til at Danmarks Radio overføres fra sugerør i borgernes lommer over til selvfinansiering. Hvorfor skal DR dog være reklamefri når det efterhånden også er indholds- og holdningsløst? Hvis de blev tvunget til at tænke i hvad lytterne og seerne gerne ville have, skete der måske en udvikling i retning af netop også franske og italienske film frem for gentagne genudsendelser af Krøniken, Matador m.v.

Vi taler meget om at blive dygtigere til sprog, men når det kommer til stykket findes der reelt kun to muligheder for at udvikle sprogøre: enten at se en masse film eller høre en masse radio på sproget – eller at flytte ned til landet, og opholde sig i et område hvor der ikke er danskere. Så tvinges du til at tale sproget, ganske som jeg i sin tid lærte fransk i børnehaven ved at vi ganske enkelt kunne tale fransk eller holde mund.

Danskerne bruger allerede alternativerne i stor stil, og den eneste kanal som kan prale af lejlighedsvist høje seertal er vist TV2. På alle andre felter har vi allerede dansk tale på Discovery, Eurosport og National Geographic. Hvorfor så vedblive med at betale til Danmarks Radio som ingen ser? Uanset om det kaldes licens, multimedielicens eller noget tredie, så er resultatet det samme. Du tvinges til at betale til noget du ikke bruger…

For at gøre en lang historie kort: du kan få langt bedre alternativer på radioområdet ved at bruge iTunes frem for at lade dig begrænse af hvad transistorradioen kan opfange på FM-kanalerne.

Brug weekenden på at kigge nærmere på fremtidens radio. Hent iTunes ganske gratis, og glæd dig over du nu er kommet ind i det 21. århundrede. Et århundrede hvor du, som forbruger, kan bestemme hvad du vil lytte til, frem for alene at skulle leve med hvad staten leverer af lyd. Det sidste er planøkonomi for begyndere – det første er frihed til at vælge selv, som de liberale normalt gerne fremhæver. Når det gælder fredningen af DR er de dog knap så liberale…

God weekend til bloggens læsere. 🙂

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 17-20, som bor sammen med deres mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.