Om programmer og at programmere

Folk bruger ordene “programmer” og “at programmere” helt uden at vide hvad de taler om. Når det gælder brugen af computere er der mange som kalder et regneark til regnskabsbrug for et “regnskabsprogram.” Det er IKKE korrekt.

Et regneark behandles og redigeres i et regnearksprogram, men ER IKKE et program. Det er en fil med en masse celler, som vi mennesker definerer nogle formler på, således at tallene ændrer sig automatisk når vi ændrer et eller flere tal i sådan et regneark.

Mange taler om at “programmere” en hjemmeside, men der er stor forskel på kodning og programmering. Selv PHP, der er et server-baseret system er ikke rigtig programmering. Der er i brugen af PHP tale om kodning af enkelte funktioner.

Programmering er en helt anden boldgade end kodning. For dem med baggrund i enten Basic eller Pascal vil programmering handle om enten linje- eller objektorienteret programmering. Det handler om WHILE To DO løkker, IF THEN ELSE erklæringer m.v.

Jeg er godt klar over folk ikke gør dette af en ond mening, men den manglende klarhed er med til at gøre det noget sværere at snakke sammen. Særligt fordi dem som véd hvad programmering virkelig handler om, synes det er lidt irriterende at skulle forklare forskellen.

Det burde nemlig være kendt for de fleste nu til dags, at man i gamle dage arbejdede med linjeorienteret programmering. Dengang arbejdede man i BASIC (og andre sprog) med linjenumre som sprang 10 hver gang du startede en ny linje. Hvis du skulle indsætte tre linjer mellem linje 20 og 30 skrev du ganske enkelt linje 21, 22 og 23, og lavede en RENUMber, der tog hensyn til alle spring og genoprettede den nye orden. På den måde kunne du faktisk lave ganske store indføjelser.

Først meget senere kom de objektorienterede principper frem, og nu begyndte man i enten Pascal eller C++ at arbejde med procedurekald og brugen af klasser til at definere sine programmer. Når disse fungerede kunne man lave en compilering, som “oversatte” fra programmeringssproget til eksekverbar kode.

Meget senere er nye principper, søgeformer m.v. kommet til, og jeg skal ikke prale med nogen egentlig programmeringserfaring siden jeg stoppede med datamatiker-uddannelsen i starten af 90’erne. Jeg gad ikke det langhårede i programmeringen, og ejer ikke den fornødne tålmodighed til at lede efter fejl, som man jo gerne skal gøre for at afluse sine programmer før de frigives på markedet.

Det var så lidt om programmer og programmering. Kan I alle have en rigtig god weekend. 🙂

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 17-20, som bor sammen med deres mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.