Skattespekulation

Når en person køber en ejendom for dyrt på tvangsauktion, så er det hans eget problem. Han finder måske skjulte fejl og mangler, som dukker op efterhånden som han enten bor eller udlejer ejendommen. Hvis denne person erkender at have købt ejendommen for dyrt kan han IKKE fradrage en eneste krone i sin skatteindtægt.

Det forholder sig ganske anderledes for en erhvervsdrivende for hvis samme person køber ejendommen i sit anpartsselskab, og bagefter erkender den alt for høje pris, så kan der laves en afskrivning. Nu ville de fleste så formode, at der var beløbsgrænser for den slags nedskrivninger. Mange vil nemlig mindes at en webserver skal afskrives lineært fordi den ligger over en bestemt skatteteknisk grænse som vist ligger på små 11.000,-. Det er der såmænd også. Men hvis du har købt en ejendom til f.eks. 900.000,- så kan 20% i afskrivning også blive til en del penge, særligt når det bagefter er med til at nedbringe det beløb som den erhvervsdrivende bagefter skal betale i skat.

Argumenterne er mange for den slags skattespekulation. Vi har, som bekendt, en krise, og da boligpriserne mange steder i forvejen er nedbragt med knap 15-20% i forhold til den oprindelige udbudspris, så er det ret nemt at argumentere for den slags nedskrivning.

Med andre ord: når du kan få skattefar (som i sidste ende er os allesammen) til at miste et skatteprovenu, så er kreativiteten stor. Der findes naturligvis ting som – ganske naturligt – bør kunne straks-nedskrives. Af rent praktiske grunde. Men det lader sig ikke gøre. Hvis jeg f.eks. køber den førnævnte webserver kan den hurtigt komme op og koste et par hundrede tusinde. Men om et år eller to er den måske kun 1/10 værd. Den slags tager man ikke hensyn til. Det er samme afskrivning uanset om det er et lækkert vinskab til en restaurant eller noget it-udstyr. Selvom enhver ved, at tingene har meget forskellige tidshorisonter før forældelse/udskiftning.

Den slags skattebureaukrati gør at mange vælger leasing-formen i stedet. Jeg forstår dem så ganske godt, for vi er selv med til at udhule folks lyst til at blive iværksættere her i landet fordi man skal bruge en masse tid (og energi) på at tænke sig godt om for ikke at blive plukket i skat. Tid som kunne bruges langt mere kreativt, hvis ikke der var så mange indforståede regler som kræver adskillige års uddannelse (og efterfølgende erfaring) at finde hovede og hale i.

Men sådan er samfundet, og man sagde engang at bureaukratiet blev formindsket når de borgerlige sad ved roret. Den fordom er vist for længst punkteret. Vi mangler en alvorlig REVISION og forenkling af alt det bureaukrati… 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.