Spam-kommentarer

Jeg får nogle gange stillet spørgsmålet: “Hvad gør du for at undgå spam-kommentarer?” Det er såmænd meget nemt at forklare hvordan jeg undgår disse. Dels hjælpes jeg af et gratis anti-spam system som hedder Akismet her på WordPress (som også er gratis blog-software), men samtidig har jeg en sikkerhedsventil som gør, at folk skal have mindst ét godkendt indlæg før de automatisk kan få en kommentar på bloggen.

Hvad er kriteriet for et godkendt indlæg? Jeg behøver ikke nødvendigvis være enig med folk for at godkende deres kommentar. Moderation er IKKE det samme som censur. Dog godkender jeg ikke hvis Svend-Bent (uden navn eller e-mail) skal fortælle mig hvor stor en nar han mener jeg er. Han kunne såmænd sagtens have ret i sin påstand, men det er næppe spor gavnligt at anonyme mennesker kommer med en gang orddiarré, og får stillet taletid til rådighed når de ikke engang har modet til at stå ved sine kommentarer.

Jeg er tilhænger af et demokrati her i landet, og det nødvendiggør også, at vi må forsvare andre mennesker – også selvom vi ikke behøver være enige med dem for at forsvare deres ytringsfrihed. Til gengæld er det vigtigt at huske de spilleregler der gælder i et demokrati. Jeg er vild med kommentarer, men jeg ønsker ikke støj. Min blog er vores præsentation af dagligdags begivenheder. De behøver næppe være stringent afgrænsede til hvad vi fik til morgenmad, men kan også udvide horisonten hos andre som kan følge med i hvad der foregår.

Spam-kommentarer har (meget ofte) kun et af to formål:

  • at irritere andre, men skabe backlinks
  • at finde genveje til værre sabotage

Tag ikke fejl af de mennesker som surfer rundt for at finde steder de kan ødelægge. En fuldkommen åben installation inviterer næsten til yderligere “leg”, og det er præcis dette mange ikke kan styre. Deres evner er såmænd ganske gode (eller kan være det). Ofte har de dog ikke kunne kanalisere disse talenter i den rigtige retning, og derfor går det ofte galt med at være konstruktiv og kreativ frem for destruktiv.

Hvis den slags mennesker blot læste artikler som den du læser nu, ville de blive glade for indholdet, og tage det som inspiration og motivation til at bevæge sig i en mere opbyggende retning. Til gengæld erkender jeg også værdien i det Britt Malka for nylig skrev på Twitter:

Don’t argue with idiots. They drag you down to their level, and beat you on experience. (27.3.09 kl. 17:25).
Frit oversat: Du bør ikke diskutere med idioter. De vil trække dig ned på deres niveau, og vinde på erfaringen.

Med andre ord: nogle er så dygtige til at MISkreditere, DESavouere og kritisere, men er knap så dygtige til de opbyggende ting. Hvis du som kreativ person begynder at koncentrere din energi om at hjælpe folk som ikke ønsker denne hjælp, så vil du blive trukket ned på et langt lavere pædagogisk plan, og alligevel tabe kampen som, før eller siden, ender i mudderkast.

Det er værd at huske når det gælder spam-kommentarer.

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.