Den moderne tidsalder

Hvis nogen tilbage i 1987 havde fortalt mig, at man en dag kunne have 16Gb i en USB-nøgle ville vi alle have grinet.

Dengang sad jeg nemlig med to diskettedrev med 5,25″ DD-disketter som dengang var på 360Kb. Først i 1989 havde jeg en maskine som kunne håndtere “high density” på 1,2Mb. Mit floppydrev med 3½” disketter var kun dd på 720Kb mens andre hånligt grinte mens de brugte 1,44 disketter. Faktisk så morsomt for da jeg købte Windows 3.1 var jeg nødt til at købe en pakke med “de små disketter” fordi jeg ikke bare kunne gå ind og hente de dengang normale diskette-pakker fordi disse indeholdt 1,44-disketterne.

I dag griner vi alle af disketter for veteranerne kendte også til 8″ disketter. Jeg så dem engang hos en klassekammerat, Kåre, der havde en ældgammel netværksmaskine som kørte med disse disketter. Rent kuriosum for hans Amiga kunne langt mere end den gamle maskine, men til gengæld var A3-plotteren ganske sjov at lege med. I dag ville sådan en printer blive brugt til indretning og større tegninger, men til gengæld er den gamle plotter nok for længst landet på genbrugen.

Hvad skal vi bruge det til i dag?
Når vi kigger tilbage lærer vi noget om hvor stærkt tingene går. Forestil jer blot en datamængde som eksploderer fra 1,44Mb til 16Gb på knap 20 år. Det er over 11.500 gange større datamængde på mindre plads. Vi taler ikke bare multiplikationer hvert andet år. Vi taler om flerdoblinger.

Folk der kender mig vil også kunne huske jeg gentagne gange har nævnt, at min første harddisk var en RLL-harddisk på 65,5Mb fra Seagate. Jeg havde faktisk to ens, for nummer to kom i maskinen da jeg stødte på én magen til. Allerede dengang var folk begyndt at tale om IDE-harddiske – og i dag findes seriel-ATA m.v. Når man i dag tænker på en harddisk på en terabyte, så er det 16.000 gange større end en harddisk fra for lidt over 20 år siden.

Datamængder
Når folk dernæst skal diskutere hvad deres “behov” er, så er der mange der fejlvurderer. Skal du f.eks. arbejde med video i høj kvalitet, så ender en 7 minutters video typisk på lidt over 400 megabytes. At du så kan “squeeze” den ned til knap 60 megabytes i DivX-formatet gør stadig at du skal tænke dig om, for tyve korte videoer fylder så altså lidt over en gigabyte. Når styresystemet også skal være der, og du nyder lidt musik ved siden af, så bliver selv en 120Gb harddisk lynhurtigt til en “lille” harddisk set med dagens øjne.

Når en kammerat lige kaster sin pen forbi med et par gode udsendelser fra Discovery, så har du fået et par dvd’er på din harddisk, og inden du får set dig om ender det med at være temmeligt store datamængder. Så tænk dig godt og grundigt om næste gang du skal ud og købe en computer. Det du har i dag kan du sagtens regne med er alt for lidt plads om et par år. Der bliver solgt eksterne harddiske til USB-porten som aldrig før af præcis samme grund.

God fornøjelse med den fagre nye tidsalder. 🙂

PS: Kan du gætte hvem der i øvrigt også er blevet Mac-bruger? Jeps, Martin Thorborg har lige købt en Mac ovre i Florida, så nu er det ikke kun Joel Comm og os, der bruger Macs, nu er selveste Mr Jubii gået over til Mac. Vi starter ganske enkelt en bølge… 🙂
[Kilde: http://www.amino.dk/blogs/thorborg/archive/2009/01/05/jo-du-kan.aspx]

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.