Sjovt at programmere…

Vækket til live her i løbet af aftenen af et helt andet problem med PHP og en tæller, så fik jeg alligevel et flashback. Et kort mentalt tilbageblik på programmering… Måske en sjov historie at dele med de af jer som læser denne blog måske helt uden at have nogen som helst idé om hvad programmering er.

Hvad programmering IKKE er!
Nogle taler om at lave et program når de opretter et Excel regneark. Det er ikke at programmere, selvom det er korrekt at man definerer formler for matematiske handlinger som udnytter regnearksprogrammets mulighed for at justere en hel masse celler i forhold til de informationer du som bruger indtaster.

Programmering er IKKE det samme som at BRUGE et program.

Et nostalgisk tilbageblik
I 1987 havde min far og jeg købt en gammel CP/M maskine. Den kørte på et kommandobaseret styresystem som gik forud for det vi senere kender som DOS. Dengang var der tale om 5,25″ disketter. For dem af jer som slet ikke kender den type disketter, så er der her et billede:

Allerede under CP/M kunne man arbejde med batch-filer. En samling kommandoer som man ønskede at få gentaget når man indtastede en bestemt kommando. Den slags arbejdede de fleste it-brugere også meget med under MS-DOS. F.eks. når man skulle teste flere diske. Så kunne man oprette en batch-fil som ville teste flere drev i en lang rækkefølge og foretage rettelser automatisk.

Direkte fra kommandoprompten kunne man indtaste: COPY CON TJEK.BAT og trykke på Retur-tasten.
Så kunne man ellers begynde at skrive sin batch-fil, for eksempel:

@echo off
chkdsk c: /f
chkdsk d: /f
chkdsk e: /f

Når man var færdig med sine indtastninger trykkede man på Ctrl og C, hvorefter filen blev skrevet. Derefter kunne kommandoen TJEK efterfulgt af et tryk på Retur-tasten medføre at man fik tjekket sine harddiske C, D og E i en lang rækkefølge. Dengang kunne man så evt. gå ud og holde tisse- eller rygepause eller lave en kande kaffe. Afhængig af harddiskens størrelse kunne det godt tage sin tid.

På den gamle CP/M-maskine var det BASIC der var programmeringssproget.

Senere, også på handelsskolen, var det hovedsageligt Comal-80 vi kiggede på. Samtidig med at vi selv havde DOS derhjemme kom både GW-BASIC og senere QBasic frem. Begge dele linjebaserede sprog. Når der skulle springes fra funktion til funktion skulle man nævne hvortil der skulle springes med angivelse af linjenumre.

Værste synd for en programmør var at have kørt en RENUM (står for Renumber – ny nummerering) når man havde nedskrevet helt bestemte jumps, fordi en ny nummerering altid startede med 10, dernæst 20 og så fremdeles. Så når du havde indsat en linje 23, tre funktioner i linjerne 25, 26 og 27, så skulle det hele gennemgås igen hvis numrene var skiftet senere….. Pyha. 🙂

Det blev bedre med Turbo Pascal som arbejdede med PROCEDURER. En procedure til at åbne en fil, en anden til at hente, en tredie til at redigere de ting du ville ændre, og så gerne en til at gemme tingene igen. Det er den korteste opskrift på et program, som naturligvis kunne udvides efter behov. Før kompileringen kunne man også definere hvilke “enheder” der skulle bruges – CRT for skærm, et andet for at kunne lave eksterne kommandokald etc.

Senere ændrede Pascal sig til i Borlands regi et Windows-baseret system som lillebror til C++ hvor der begyndte at komme tanker om objektorientering. Hele den del kunne man skrive flere kapitler om. Det sjove er imidlertid nu at have introduceret hvad programmering blandt andet er.

Når det driller er det en hvepserede, men indrømmet ganske sjovt. Også når det ses i et nostalgisk historisk perspektiv…. Også selvom DOS i dag vil være ukendt for de fleste i en tidsalder hvor Windows har været selvstændigt operativsystem i godt 13 år (siden Windows 95 kom på markedet), og der så også findes både Linux og MacOS som konkurrenter om skrivebordene med museklik hvor vi andre brugte kommandoer i flæng…

God weekend til alle. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.