Sproglige nuancer

Det er tankevækkende at notere sig hvor mange danskere der reelt set må gå rundt med meget små ordforråd. Deres tankevidde spænder ikke længere end et synonym. Hvis noget står i en synonym-ordbog så må det være sådan.

Fra militæret

Mange vil mene, at ordene “tjekke” og “kontrollere” er synonymer. Men da jeg var i Sanitetskompagniet i Farum var de stolte sergenter meget ivrige for at gentage, at “det kun var bøsser og livgarden der tjekkede, mens vi kontrollerer”….

I dag ville man – selvom det kun er knap et årti siden – kalde det diskriminerende over for de homoseksuelle, men sådan faldt bemærkningen. Der var her tale om en brancheorienteret sprogbrug.

På lignende måde har man særlige forskelle mellem genren på en film (western, krimi, komedie m.v.) og så kategorien af film: nye film, billigfilm, klassiske film m.v. Dér er det så speciel brug af sproget i en filmshop for eksempel.

Erfaringer fra andre sprog

Enhver som har prøvet at oversætte en tekst fra engelsk til dansk har stået foran en udfordring som ikke er nær så svær hvis du oversatte mellem engelsk og fransk.

Engelsk og fransk er nemlig præcise sprog med klare betydninger for hvert ord. Der er stor forskel mellem gradbetydningen af et ord i forhold til et andet, som vi nærmest fuldkommen har overset efter folk ikke længere kender sine klassikere. Faktisk er det tankevækkende, at vi er begyndt at forenkle vores sprog så meget som det er tilfældet.

Mange taler om dansk kultur, en dansk identitet, danskhed m.v. Men når det kommer til stykket er der mange som taler og forstår så lidt dansk at de i praksis skulle helt tilbage til grundskolen hvis man skulle sammenligne i forhold til den viden og det sprog vi andre lærte for bare tyve år siden i grundskolen.

Dét burde vække til eftertanke for alle dem, som efterlyser nuancer og klarhed for i Danmark er mange begyndt at tale og stave så dårligt, at stavefejl nu nærmest er reglen frem for undtagelsen når vi modtager en skrivelse fra en offentlig forvaltning.

Så i dét lys kan jeg godt føle mig gammel, selvom jeg kun rundede de 35 i april…. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.