Hvornår tjekker du post?

Jeg er ret sikker på mange iblandt jer tjekker post dagligt når I er på arbejde — enten fordi I skal eller fordi det er en logisk del af arbejdsgangen. Hvor ofte tjekker du så din egen (private) mail?

  • Dagligt, eller måske flere gange dagligt?
  • En eller to gange om ugen?
  • Sjældnere end ugentligt?

Dagligt, eller måske flere gange dagligt?

Fint. Det er nemlig den frekvens som andre folk også forventer at blive læst med. Hvis de kun ville i forbindelse med dig på ugebasis eller andet, så kunne de vælge at sende et “almindeligt” brev.
Hvorfor skulle man bruge et elektronisk medie hvis man ikke tjekkede det mindst dagligt? Så er det reelt kun for at spare porto at nogle bruger e-mail. Det store spørgsmål der også melder sig er hvorfor folk så ikke i det mindste har et autosvar på deres mail som [KUN første gang ;-)] fortæller at modtageren ikke læser sin post regelmæssigt. SÅ kan man som afsender forholde sig til denne melding, og så evt. tage telefonen hvis der er noget som virkelig haster.

Hvis du, apropos, mangler et mailprogram hvor du kan filtrere dine autosvar, så vil jeg anbefale dig enten The Bat! hvis du kun bruger Windows, og ellers Thunderbird hvis du bruger enten Windows, Linux eller MacOS. Førstnævnte er shareware hvor du kan prøve og teste FØR du køber, mens Thunderbird er ganske gratis, og kan downloades herfra: http://www.mozilla-europe.org/da/products/thunderbird.

En eller to gange om ugen?

Dette burde være absolut minimum under ferier fordi det under de omstændigheder KAN SKE, at man ikke får tjekket dagligt. Jeg er fuldkommen enig med dem som siger, at de afholder sig helt fra at tjekke privat mail under ferien. Vi gjorde det samme da vi i 2006 var på den græke ø, Kreta, og det lader ikke til at vi egentlig gik glip af noget særligt.
Måske var der et par klik-konkurrencer vi mistede eller nogle e-bøger som var dyrere senere, men når man tager på ferie er det ganske naturligt at være mindre online for at nyde tilværelsen offline.

Men hvis det er generelt at du tjekker så sjældent, så ville jeg som første skridt frem mod “normal” brug af mail anbefale, at du måske skruede op fra to til tre gange om ugen, eller hvis du nu kun tjekker ugentligt, så prøv alligevel at tage 3 kontroller. Det som sker er nemlig at når folk får svar så bruger de også andre medier mindre. Du sparer en del telefontid på denne måde.

Misforstå mig ikke. Nære venner og familie taler jeg også ofte sammen med, især via fastnet fordi dette er gratis med det abonnement vi har valgt. Men til gengæld bryder jeg mig ikke om dem som kimer først på fastnet og dernæst mobil for 10 minutter senere at prøve igen på mobilen. Hvis jeg er ude at køre bil – er den eneste med kørekort i forholdet 🙁 – så tager jeg IKKE min mobil mens jeg kører. For samme pris som to opkaldsforsøg (og endda ofte mindre) kunne folk sende en sms med en kort besked om deres forehavende. Så er alle parter glade…. Med moderne telefoner kan man i dag sagtens sende mere end 160 tegn i en sms, som så blot bliver “forlænget” hos modtageren. 🙂

Sjældnere end ugentligt?

Med rette kunne man sige, at du ikke bruger e-mail til kommunikation. Måske til opmagasinering af spam, men ikke seriøst til mail. Folk har en naturlig forventning om at få et svar på deres henvendelser, og du vil typisk ikke få ret mange mails når folk opdager hvor lidt du egentlig bruger mediet.

Denne tendens ses hos nogle, som aldrig har fanget det spændende i internettets væsen, og hvis du er en af dem som gerne vil vide mere om e-mail vil jeg faktisk anbefale dig at besøge Britt Malkas hjemmeside med masser af Tips & Tricks til alt omhandlende pc’er og internet m.v. Du kan sågar få en ugentlig mail (om fredagen) som ganske gratis kan medvirke til at motivere dig til at tjekke din post oftere. Du kan finde hendes side med Tips & Tricks her: http://www.tips-og-tricks.com/.

God fornøjelse. Husk om du har tjekket din Indbakke i dag. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.