Mouvement Pour La France

Stort tillykke til Sarkozy. Det bliver rart at få noget frisk luft efter Chirac. 🙂

Det har næppe undgået nogens opmærksomhed, at jeg er meget glad for det franske. 11 år på den franske skole [nu kaldet “Prins Henriks skole” selvom ingen af prinserne nogensinde gik på skolen] har naturligvis sat sine spor, og gjort et indtryk.

Det er med stor glæde og fornøjelse, at jeg noterer mig at Philippe de Villiers ikke giver op – interesserede kan læse mere her: http://www.pourlafrance.fr/. Selvom valget stod mellem Royal og Sarkozy til præsident, så er der anden halvleg den 10. og 17. juni med valget til nationalforsamlingen. Det franske valgsystem er faktisk ganske fascinerende – et godt studie i effektivt og direkte demokrati [kilde: Wikipedia-artikel på fransk]. Valg i enkeltmandskredse, om man vil. Opnår en kandidat tilstrækkeligt flertal allerede den 10. juni slipper den lokale befolkning for at skulle til valgurnerne den 17. juni.

Valg i enkeltmandskredse
Faktisk ville valg i enkeltmandskredse ende med at være langt bedre, og langt mere direkte demokrati end det vi kender i dag. Som det ser ud nu kan et medlem på en liste ende med at blive valgt ind fra Nordjylland alene fordi der er “overskud” af stemmer i Frederiksborg-området. De små partier er ikke vilde med ideen, men vi har efterhånden fået politikere som ikke viser særlig stor respekt for de kredse de kommer fra.

Flertallet “regner” med at folk stemmer som de plejer – og mon ikke de “faste” sofavælgere efterhånden har glemt hvordan man sætter et kryds, så det er derfor de holder sig tilbage? 🙂

Anyway, vi ser frem til at se landet igen… 😀

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.