Nej, jeg har ingen religiøse præferencer

Efter jeg i juni 2013 skrev artiklen Fornyet gennemgang af Torah, kunne der være nogle, der var i tvivl om min position på området. Det vil jeg gerne undgå ved at komme med en ordentlig forklaring.

Jeg har en fundamental læresætning jeg holder på, og den gælder at vi skal opføre os ordentligt over for alle – uanset farve, holdninger, køn, seksualitet eller andre kendetegn. En buddhistisk tankegang, som ikke har nogen præferencer over for nogen overhovedet.

Bloggen blev startet fordi antisemitismen ses over alt i den politiske retorik. Det bør imødegås. Historisk blev jøderne generet op til 2. verdenskrig, og er senere blevet det i mange andre sammenhænge. På lignende vis ser vi også i dag en retorik som nu tilsviner både jøder og arabere…

Det er en sørgelig udvikling, og åbenbart så ganske typisk europæisk, at vi slet ikke har lært spor af historien. Når man tillader sig at tale imod hadet, så hældes der en spand gylle ud over de folk, som påpeger det negative i denne udvikling.

Nogle kalder det civilisation – jeg kalder det forfald. Kommentar-feltet bider ikke. 🙂

Udgivet i generelt | Skriv en kommentar

Fakta om Israel og den påståede apartheid

Cyril har skrevet endnu en god artikel, denne gang med titlen Fakta om Israel og en påstået apartheid. Den er særdeles læseværdig.

Læs resten

Udgivet i seneste nyt | Tagget , | Skriv en kommentar

Fem gode artikler fra Cyril Malka

I forlængelse af Søren Harslunds bog Israel – kampen for statenbloggen om boganmeldelser, fandt jeg nogle spændende artikler om staten Israel, som jeg gerne vil dele med læserne.
Læs resten

Udgivet i seneste nyt | Skriv en kommentar

Når nuancerne glemmes

Folk bruger begreber som kristne, muslimer og jøder ganske unuanceret. Ganske som nogle ikke kender forskellen mellem de røde partier og de blå partier – som selv inden for egen ‘fløj’ er vidt forskellige – og i dét perspektiv bliver det næsten umuligt at skabe løsninger.

Det har næppe undgået nogens opmærksomhed. 🙂

Imidlertid er der stor forskel mellem at kende nuancerne, og så at bruge dem. I forhandlingssituationer er der mange der farer frem uden at kende den kultur de forhandler med.

Det svarer lidt til at fare frem på en fransk restaurant, knipse med fingrene mens man højt siger garçon…

Folk uden historisk viden vil lige så gerne skabe resultater i lande med århundredlange konflikter. Helt lige så umuligt så længe begge sider skråler uden at lytte til hinanden.

Mere om det sidste når jeg er færdig med den bog jeg snart går i gang med, som jeg fik til anmeldelse fra forlaget Scandinavia. 🙂

Udgivet i generelt | Skriv en kommentar

Læs 1. Mosebog kapitel 25

Jeg undrede mig lidt over en dokumentar på tv for nylig, for man forsøgte at skildre konflikten mellem palæstinensere og israelere helt uden at få ‘det hele’ med…

Det er ganske typisk, at journalister farver begivenhederne ud fra deres egen viden – og i alt for mange tilfælde, mangel på samme.

Jeg kan sige det meget tydeligt: læs 1. Mosebog kapitel 25. Så vil mange ting stå langt klarere.

God læselyst. 🙂

Udgivet i generelt | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

Når Israel forsvarer sig…

Det er ganske morsomt at se mediernes håndtering af konflikten i mellemøsten. Der er en forventning om, at man gerne skal være på palæstinensernes side – velvidende, at dén konflikt ikke er sort/hvid.

Der er mange gråtoner, mange der blander sig, og alt for mange som KUN vil lytte så længe der præsenteres nemme løsninger. Det er en årelang konflikt om et meget lille landområde, og jeg vil heller ikke blande mig her på siderne, andet end at konstatere, at vi nok også forventede af vores regering, at man ville forsvare sig hvis man fik raketter kastet i hovedet…

Fred er ikke kun krigens fravær. Rigtig fred kræver en fornuftig indstilling til tilværelsen, og det kan ikke behandles på tyve sekunder, som er det tidsrum folk egentlig ‘gider’ lytte.

Fortsat god sommer til alle. 🙂

Udgivet i generelt | Skriv en kommentar

Er der forskel på halal og kosher slagtning?

Det er et meget velkendt, at mange tror der ikke er forskel mellem den muslimske halal-slagtning og jødernes kosher-slagtning. Derfor synes jeg dette link var genialt, som jeg så på en god vens Facebook-væg.

Jeg vil derfor straks dele linket med jer med ønsket om I alle er kommet godt ind i det nye år, 2014:

http://www.jewsnews.co.il/2013/11/03/some-differences-between-kosher-meat-and-halal-meat-thank-g-d-i-keep-kosher/

Udgivet i mad | Tagget , , | Skriv en kommentar

Fornyet gennemgang af Torah

Det er en sand fornøjelse påny at gennemgå den Torah jeg gennem en veninde fik fat på, som er 1977-oversættelsen til dansk af daværende overrabiner Bent Melchior. Jeg har i forvejen Jewish Study Bible på engelsk samt en fransk oversættelse, men der er noget ganske særligt ved at kunne læse Guds ord på dansk. Selvom jeg de facto er tre-sproget, og forstår såvel engelsk og fransk lige så godt som det danske, så er det alligevel bemærkelsesværdigt, at se hvordan man for hver gang en tekst læses bemærker nye detaljer.

Her i Danmark har vi jo i forvejen haft stor debat for godt 20 år siden da Det Danske Bibelselskab valgte at lave ‘en moderne oversættelse’. Jeg deltog selv ivrigt i debatten dengang, og i dag ses det tydeligt, at vil du fordybe dig i Jødedommen så er Bent Melchiors oversættelse langt overlegen hvad angår de fem Mosebøger.

Om du er enig eller ej er dit valg. 🙂

Moderniseringer handler om valg. Gode bøger bliver ikke nødvendigvis bedre af at blive ‘opdateret’ alene for opdateringens skyld, og særligt ikke lige nu hvor jeg til tider fornemmer, at opdateringer som majonæse frem for mayonaise alene handler om en forfladigelse af sproget. Vi lever i forvejen med ordblinde der staver som vinden blæser. Men at der findes ’svære’ ord behøver ikke betyde vi gør ortografien valgfri. Jeg spiser ikke rostbøf, men roastbeef.

Udgivet i generelt | Skriv en kommentar

Når intolerance bliver en livsstil

Vi danskere praler tit af at være et tolerant folkefærd. Mange fortjener ros for at være tolerante, men det er også nødvendigt at rejse det røde flag over for den snigende intolerance der har vist sig i vores samfund. Vi ser tit tolerance som et “luftigt” begreb til festlige lejligheder såsom f.eks. Grundlovsdag. Men lad os lige kigge nærmere på hvad tolerance og intolerance egentlig er for nogle størrelser.

I supermarkedet
Helt nede på gulvplan kan vi se intolerancen blomstre i køen nede i det lokale supermarked. “Jeg har travlt, så derfor kommer JEG først”-mentaliteten. Du har set den. Det har vi alle. Lad os være ærlige: hvis vi havde så travlt skulle vi have handlet en anden dag i stedet for det går ud over den stakkels smilende ekspedient der sikkert er mindst lige så træt af folk som vrisser som de er når en scannerkode ikke lige genkendes.

I trafikken
Vi ser også en intolerance i trafikken. “Hvad i alverden bilder den [censurerede] person sig ind?!”. Vi har alle set de folk som bare SKAL komme først. Ingen plads til at give plads for andre, selvom der er rødt i lyskrydset forude. “Jeg har ret til at køre helt frem, så hvorfor skulle jeg give plads for han/hun kan komme ud fra parkeringspladsen?” Et sørgeligt træk, for ved at holde på vores ret træder vi på andres ret til også at komme hjem til deres familie, venner m.v.

Over for anderledes tænkende
De to dagligdags eksempler kan synes små, men de fortæller en del om mange iblandt os som folkefærd. Vi har igennem en skærpet retorik over for nydanskere fået den spirende intolerance som også viser sig når der diskuteres noget kulturelt fremmed, såsom religiøse vaner.

Hvordan kan det nogensinde blive en sag for andre om naboen spiser frikadeller lavet af kyllingekød eller af svinekød?

Hvordan kan det blive en kilde til større diskussioner om nogle bliver omskåret mens andre ikke gør?

Dybest set kunne det påstås, at vores intolerance bunder i en FRYGT for at anerkende, at det slet ikke er vores domæne. Vi blander os som aldrig før. Naboens kammerat der hjalp med det tag på udestuen så måske lidt FOR rutineret ud i sit arbejde, så det var nok en tømrer der arbejdede i sin fritid?

Vi tænker straks det værste om alt og alle. Det er på høje tid at gøre op med intolerancen i alle sine former. Du kan ikke ændre andres intolerance, men du KAN tage hul på din egen intolerance. Derfor: bryd intolerancens greb, og vis at du godt tør give andre plads til at leve som de ønsker her i livet så længe det ikke påvirker andres liv. Det ville være et rigtig godt første skridt…

God weekend. 🙂

Udgivet i generelt | Tagget , | Skriv en kommentar

Forskelle mellem kristendom og jødedom

Der er et websted der har forsøgt sig på at forklare forskelle mellem kristendom og jødedom, og du kan finde det her: http://jesusnet.dk/index.php?special_id=21&svar_id=55.

I artiklen fortæller vedkommende selv, at “Der er en vanskelighed ved at svare på et sådant spørgsmål. For det første kan svaret let blive en fremstilling af egne holdninger som noget positivt og ‘modpartens’ som noget negativt. Så enkel er virkeligheden ikke, og ingen kan være tjent med et sådant svar.” Ironisk nok fortsætter vedkommende med at give en forklaring han selv erkender er netop “kristen”…

Hvorfor denne nysgerrighed over for hvad forskellene er?

Hvad er det personerne vil opnå?

Når du går ned til slagteren og bestiller kalvekoteletter er du vel ikke nysgerrig i forhold til at vide hvad forskellene er mellem kalve- og svinekoteletter, vel? 🙂

Guds Lov står fast. At en tømrer kom med nogle nye ideer og skabte en religion, som i sig selv indeholder mange afvigelser [som jeg i forvejen beskriver på bloggen Kristendommens Mangler] er jo ikke spor interessant hvis nogen virkelig ønsker at undersøge hvad jødedommen handler om.

Du er faktisk bedre hjulpet ved at lave en søgning på ordet Judaism med Google end ved at spørge en kristen. Netop det at vedkommende IKKE er jøde gør jo, at vedkommende er mindre kompetent til at udtale sig objektivt om sagen.

Faktisk er det muligt via iTunes U at få et langt bedre overblik over jødedommen også, for dem som ER interesserede… Underviseren HAR et udgangspunkt, som er jødisk i sin komparative analyse, og han siger det fra starten af. Han har til gengæld gjort en indsats for at FORSØGE at være så objektiv som mulig.

Anyway, var blot lidt overrasket over den slags spørgsmål folk stiller. Det svar du får afhænger meget af det spørgsmål du stiller, og til hvem. 🙂

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar