Borgen i går – om at fortælle sandheden…

I gårsdagens afsnit af Borgen fortalte den tidligere statsminister endelig sine børn om den kræft der til sidst havde lammet hendes energi så hun stod nøgen for åben skærm. Var det til rette tid? Det var i hvert fald ikke et øjeblik for tidligt…

Vi mennesker vil gerne beskytte hinanden fra ubehageligheder, tror vi. For ser vi på andre lande ser vi også et had mellem mennesker som peger i retning af at nok er vi de mest komplekse blandt pattedyr, men vi er også dem der, i forhold til vores intelligens, er dårligst til at SAMeksistere. Utallige borgerkrige har hærget vores historie, og man kan engang imellem godt undre sig over hvorfor vi reagerer som vi gør.

Alle er enige om, at borgerkrige starter småt. Det er små utilfredsheder som får lov til at vokse sig store. Buddhismen har meget at sige om den slags. Det er jo, som bekendt, de ting vi bruger vores tid på, der afgør hvilket fokus på livet vi har og får. Når vi hele tiden søger efter fejl, uenigheder og splid, så ender vi som vejrhanen der drejer forvirret omkring.

Hvis vi derimod viser tillid, forståelse og sympati for hinanden, og fokuserer på de positive ting her i livet, så skabes der et positivt fundament. Positive fundamenter er nu engang nemmere at bygge på, fordi det er et stabilt fundament. Det er et fundament hvor det negative skubbes væk, ganske som lyset fortrænger mørke.

Sådan er det også med sandheden. Dem som lever på en løgn lever i modstrid med sig selv. Deres autenticitet forsvinder, og modet til at søge nye veje forsvinder når folk mister deres autenticitet. Se bare på folk der lever dobbeltliv – enten som agenter der konstant frygter for at blive ‘afsløret’ eller folk som skal ‘skjule’ enten utroskab eller illoyalitet. Sandheden er nem at huske – løgnen præcis det modsatte.

Derfor skal dagens visdomsord være at dele Piet Heins ord:

Hvad du end gør
Gør det fuldt og helt
– ej stykkevis og delt

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.