Lytter folk når du taler?

Nogle synes det er modtagerens fejl, hvis et budskab ikke forstås, men har du tænkt på der måske er en grund til hvis folk ikke lytter når du taler? Hvis dine budskaber er monotone eller værdiløse, hvorfor skulle folk så lytte til dig?

Der er meget væsentlige grunde til, at du bør overveje at ændre stil, hvis ikke folk lytter når du taler, og blandt disse kan nævnes:

  1. Hvis du vil have indflydelse skal du tale MED dit publikum
  2. Undgå alt for svære ord
  3. Det er din pligt at få buskabet frem

Hvis du vil have indflydelse skal du tale MED dit publikum
Det er meget vigtigt at du lærer at være relevant for din målgruppe. De folk du taler sammen med skal synes dit budskab rykker noget for dem. De behøver bestemt ikke altid være enige med dig, men vigtigst er, at du får sat noget i spil — får vakt til eftertanke.

Undgå alt for svære ord
For at dit budskab bliver tydeligt er det nødvendigt, at du anerkender ét faktum vi bare aldrig kommer uden om. Folk der går i skole i dag har et væsentligt lavere ordforråd end for 10-15 år siden. De ord vi andre tager for givet er bestemt ikke forståelige for de nye generationer.

Det handler ikke om at være overlegen, hvis man bruger alt for svære ord. Tværtimod faktisk. En grundidé skal kunne beskrives KLART og TYDELIGT på 5 minutter. Hvis ikke du evner at gøre det, så har du IKKE en god idé endnu, og så må du konkretisere enten dit budskab eller din idé indtil du kan holde dig inden for målet.

Det nytter nemlig ikke noget at brokke sig over, at yngre mennesker ikke er særligt godt sprogligt funderede. Vi er nødt til at forholde os til kommunikationen som værktøj, og til det formål er det yderst vigtigt at ordene passer til dit publikum.

Det er din pligt at få budskabet frem
I tråd med det foregående punkt, så er det vigtigt at få sat ansvaret klart og tydeligt på plads. Jeg erkender gerne, at nogle ikke VIL forstå hvad du siger, og dem kan du næppe gøre noget ved — uanset hvor meget du prøver.

Til gengæld skal du øve dig på, at få dit budskab frem, og når ikke det lykkes, så er du nødt til at kigge på din måde at kommunikere dine ideer på. Hvis ikke du lærer at tale med dit publikum så er det ikke noget under hvis ingen gider lytte når du taler, vel? 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.