Tankens anatomi

“You can conquer almost any fear if you will make up your mind to do so. For remember, fear doesn’t exist anywhere except in the mind.” (Dale Carnegie, 1888-1955, taler og forfatter)

Rationelt betragtet véd vi alle, at f.eks. flyskræk og araknofobi (frygten for edderkopper) begge skyldes noget mentalt. Altså: noget vi tænker, tror, mener eller føler i forbindelse med f.eks. flyvning eller edderkopper.

Jeg er superglad for at flyve, så jeg kan slet ikke forstå dem som er bange for denne handling. På samme måde er jeg det vi i dag nok roligt kan definere som eks-ryger, så rygning er ikke noget problem. Det er ikke nogen fristelse. I vågen tilstand.

Jeg kan vågne hvor jeg kan huske, at en del af nattens drøm har indeholdt et element af rygning, men det er klart. Tankens anatomi er jo, at de lyst- og begejstringscentre alle har, gerne vil holdes vedlige. Det er så vores aktive tankesæt (viljen) der afgør hvad vi gør, og hvad vi ikke gør. Lad mig skynde mig, at sige, at jeg ikke er psykolog, så hvis noget er forkert formuleret eller defineret, så skriv det gerne i bloggen. Dette er lægmands-visdom til dem som måtte kæmpe med en fobi.

Med hensyn til rygningen: alt her i livet en række valg vi træffer. Hvis vi seriøst erkender, at vi ikke længere kan tåle den slags, så er vejen til at blive eks-ryger meget kortere – især når der er dejlige unger, der – om forhåbentlig mange år 🙂 – en dag vil bringe børnebørn til verden. De fortjener en far der gør sit til at passe på sit helbred. Ikke noget med nogen skrækkampgner, blot en alvorlig selverkendelse at med søvnapnø (og CPAP/iltmaske om natten) og stort besvær ved at puste en ballon, så er det på tide at gøre noget ved sagen.

Tilbage til hovedsporet:

Spøgefuldt kunne man i øvrigt sige, at den eneste fobi de fleste slet ikke tør/vil anerkende som en fobi rent faktisk er xenofobi. Wikipedia definerer “xenofobi” således:


Xenofobi (af græsk xenos = fremmed + fobi = frygt, aversion) er en fobi, dvs. en psykologisk tilstand, der giver sig til udtryk i en sygelig angst for fremmede eller udlændinge.
Man kan skelne mellem begreberne “racisme” og “xenofobi” på følgende måde: Mens racisme hviler på antagelsen af racernes forskellighed, så har xenofobi sit udgangspunkt i konstateringen af fundamentale forskelle mellem egen og fremmede kulturer.
Xenofobi kan også defineres som fremmedhad.
Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Xenofobi


Tanker er toldfrie [og spøgefuldt: “og toldere er tankefrie”…. :-D], men alligevel er det vigtigt at erkende, at der er en tid til alting.Vi gør ting med forskellige indstillinger:

  • med glæde – når vi lærer nyt, når vi ser et nyfødt barn, når vi genser en gammel ven/-inde
  • med fornøden neutralitet – når vi skal afslutte et årsregnskab, indberette moms eller skat eller lave den kedelige indscanning vi længe havde udsat
  • med en vis modstand – når vi erkender fejl der skal rettes eller vi skal til det møde med chefen vi egentlig ikke bryder os om

Hvorfor ikke vende om på vores måde at tænke på?

Det viser sig jo lynhurtigt, at hvis vores samvittighed er ren, behøver vi jo ikke synes der er nogen udfordring i et møde med sin chef, vel? Faktisk kunne det jo være fordi han/hun vil fortælle om en lønforhøjelse, at der er indkaldt til et møde.

Meget i resultatet vi oplever afhænger af den indstilling vi går ind til opgaven med. Derfor kan en stor del af den måde du oplever såvel din hverdag som din arbejdsdag meget vel afhænge af din egen indstilling til tingene.

Det er jo en kæmpe fordel, for det er faktisk noget du selv kan ændre. Tænk på hvor ubehageligt det måtte være, at have et job hvor man ikke selv kan påvirke dagens udfald. Ambulanceførere ved ikke hvad dagen vil bringe af trafikuheld m.v. Politifolk præcis det samme. Disse folk fortjener virkelig en sympatisk tanke – ikke kun nytårsaften når vores Dronning holder nytårstalen, men også til hverdag fordi vi andre er noget bedre stillede.

Der er så meget vi kan – og bør – være glade for, men det kræver at vores indstilling er sat til at fokusere på det positive frem for det negative.

Lad os slutte dette indlæg med to positive, og tankevækkende, citater:


If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.” [oversat: “Hvis der er noget du ikke bryder dig om, så lav det om. Hvis du ikke kan lave det om, så skift din indstilling.”]
Maya Angelou, forfatter og poet”You will find yourself refreshed by the presence of cheerful people. Why not make earnest effort to confer that pleasure on others? Half the battle is gained if you never allow yourself to say anything gloomy.” [oversat: “Du vil følge dig opfrisked ved at være iblandt glade mennesker. Hvorfor ikke gøre en helhjertet indsats for at give denne fornøjelse til andre? Halvdelen af kampen er vundet, hvis du aldrig tillader dig selv at sige noget negativt.”]
Lydia M. Child, 1802-1880, forfatter og abolitionist


Jeg vidste ikke hvad en abolitionist egentlig var, selvom jeg havde hørt ordet i serien “Nord & Syd” så jeg slog det op i Wikipedia og fandt:
“En abolitionist er en person, som er tilhænger af afskaffelse af i øvrigt lovlige ting gennem lovlige midler. Det kan for eksempel være afskaffelse af dødsstraffen eller (især i historisk betydning i USA) afskaffelsen af slaveriet.” (Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Abolitionist).
Hver dag bringer noget nyt, hvis vi er nysgerrige nok til at søge… 🙂


God weekend, og fortsat god Påske. 🙂

PS: Hvis nytårsforsættet er røget i vasken, kan du alligevel nå at finde opmuntring gennem 9 forskellige engelske e-kurser om så varierede emner som: vægttab – kom ud af din gæld – kom i form – mere tid til familie & venner – rygestop – blive bedre til at organisere – få styr på alkoholforbruget – start din egen virksomhed – nyd livet mere.

Kurserne er gratis. Det eneste du behøver gøre er at klikke her.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.