Flickas føl døde på Ansager Dyrehospital

 

 

' Primadonna var et meget lille føl

Her er baggrunden for historien

I Januar måned købte vi Flicka, en dejlig dv oldenborger som var i fol.

17 juli 2007 nedkom hun med tvillinger: en hingst som desværre var dødfødt samt en lille hoppe. Hoppen havde masser af livsvilje og kunne ved vores hjælp rejse sig og spise men eftersom hun var lille blev vi af dyrlægen rådet til at give hende flaske hver anden time.

Dette gjorde vi og hver gang vi kom i stalden blev vi mødt af en dejlig vrinsken. På anden dag så jeg at hendes ene forben var hævet lidt, og eftersom hun stadig var en hoppe med livsvilje valgte jeg at kontakte Ansager Dyrehospital.

' Primadonna en stille stund...

Ansager Dyrehospital — fatalt for følet, Primadonna

Dyrlægen sagde, at vi var velkomne. Vi fik at vide, at det dog ikke var altid at tvillingeføl kunne overleve da de ofte fik infektioner som de ikke kunne helbrede. Jeg valgte at Primadonna som vi kaldte hende skulle have chancen så vi fik strøet en lastvogn og læsset hoppe og føl og kørte til Ansager Dyrehospital.

Da vi ankom var moderen Flicka meget stresset hvorfor jeg fortalte dem at de var velkommen til at give hende beroligende dette fravalgte de at gøre.

De næste dage blev Primadonna røntgenfotograferet og heldigvis viste det sig at hævelsen ikke var alvorlig, hun kunne selv indtage sin føde blot de hjalp hende op at stå dette dog ifølge dyrlæge Jon normalt.

Den 23 juli 2007 taler jeg med dyrlægen Jon, som fortæller, at de for at forebygge skader på Primadonna har lagt en tynd skinne på forben, at hun fortsat er glad spiser har livsvilje.

' Primadonna var et meget lille føl

Vi begynder at glæde os, dog havde moderen fået snittet hendes bagben så der var kommet en rift dog ikke noget alvorligt. Dette skyldtes, at moren - Flicka - var stresset ( der skal lige siges at boksen hun og føl er i er tre gange mindre den hun er vant til) og dels at føllet ikke er i stand til selv at rejse sig endnu.

Jeg aftaler med Jon fra Ansager Dyrehospital, at de skal sætte en skillevæg op imellem mor og føl indtil føllet selv kan rejse sig og at de kan give moderen beroligende, (Det skal lige siges at dette gjorde de ved min venindes hoppe og hendes føl netop for at undgå skader). Da personalet på Ansager Dyrehospital alligevel er nødt til at hjælpe Primadonna op hver gang hun skal spise ville hun jo i de situationer fortsat værre ved sin mor.

' Primadonna KUNNE stå selv, men skulle alene hjælpes op på benene

Den skæbnesvangre samtale fra Ansager Dyrehospital

Den 24 juli 07 klokken 0317 ringer min tlf desværre...... Det er Jon fra Ansager Dyrehospital som vil fortælle at moderen kommet til at træde på føllets hov, som derved er beskadiget hvorfor han vil gå ud og aflive føllet men at jeg kan ringe næste dag.

' Primadonna - et føl der aldrig fik chancen på grund af Ansager Dyrehospital

Dagen efter d. 25 juli 07 kæmper jeg en kamp med at komme i kontakt med jon men først ved 15-tiden lykkes dette.

Jeg spørger ind til baggrunden for hvorfor man ikke har sat den skillevæg op. Svaret fra Ansager Dyrehospital er, at det havde man til at starte med at moderen stresset og man ikke havde fået den sat op igen. Jeg fortalte ham at vi jo havde aftalt at hun i givet fald skulle have beroligende svaret er at tja man kan jo være bagklog...

' Primadonna var et glad lille føl

Havde denne skillevæg været sat op og havde de givet moderen beroligende havde de ikke været nødt til, at aflive vores dejlige føl.

' Primadonna var nysgerrig og livlig

Den 26 juli kører vi mod Ansager dyrehospital for at hente hoppen. Da vi kommer derop står hun ude på gangen virker ikke glad og har tabt sig ret kraftigt. Der er ingen som har tid lyst til at komme hen, vi tager hende ud og kæmper med at få hende læsset hvilket hun ikke just har lyst til forståeligt når man tænker på den uge hun har haft siden sidst hun var i, hun får lidt beroligende og vi får hende læsset og kører hjemad.

' Primadonna i et hyggeligt øjeblik under plejen

Livet efter oplevelsen med Ansager Dyrehospital

Hjemme bliver hun lukket på fold med vores to andre ponyer dette giver gensynsglæde.

Der vil løbende blive opdateret her på denne side om det videre forløb samt konsekenser på dette ubehagelige forløb med Ansager Dyrehospital

Har du også haft oplevelser med Ansager Dyrehospital?

Selvom emnet på ingen måde er opmuntrende for nogen parter, så er jeg meget interesseret i at høre fra dig/jer hvis du/I har haft lignende oplevelser med Ansager Dyrehospital. Vi lever i et land hvor man gerne taler meget om dyrevelfærd, men når det kommer til stykket er det faktisk dyrene der får mindst opmærksomhed i sådanne sager.

De fleste får "prædiket" at der er tale om enkeltsager når det går galt, og derved er der ikke ret mange som får et samlet overblik over hvor mange gange det desværre går galt. Denne sag har sat tingene i perspektiv, og nu skal sagerne frem.

Skriv gerne til mig med dine/jeres erfaringer. Alle får svar. På forhånd tak for jeres deltagelse. [Hvis du er bekymret for anonymitet, så skriv det i din mail. Dette vil naturligvis blive respekteret.]


Opdatering den 29. august 2007

Efter Flickas hjemkomst kom en hård tid, dels var hendes tillid til fremmede svækket hun var meget skeptisk overfor især mænd så det gav en del at arbejde med. Desuden havde hun tabt sig en hel del under det korte ophold så der skulle atter sul på kroppen. Hun var meget stresset og led af en frygtelig separationsangst der ikke tidligere var set hos hende. Alle disse faktorer resulterede i følgende dels blev hun sat på specialfoder så hun kunne tage på og få dækket alle behov ind, Hendes pels begyndte hun atter at skifte og her taler vi om en hoppe so på meget kort tid skiftede alt pels.... Al omgang med hende foregik varsomt hun skulle have lov til at komme sig dvs ingen fysisk aktivitet udover livet på folden og ind i boks om natten. Hun har ellers altid elsket at blive taget ud af boksen for at blive striglet dette kunne hun ikke rumme så i en periode foregik strigling og nusseriet i boksen. Alt skulle helst værer nærmest skemalagt så der ikke var ændringer til at stresse hende.

På et tidspunkt tvivlede jeg på om hendes ophold på Ansager Dyrehospital havde sat varige men men gudskelov begyndte hun atter at følge mig som hidtil, hun begyndte at tage på og få en smuk pels, men tilliden til fremmede var der ikke altså var det tid til stille og roligt at introducere hende for nye folk med godbidder kortvarigt men alligevel længe nok til hun kunne se, der ikke skete noget. Hun skulle igen vende sig til at fordi jeg tog en af de andre heste ind og sadlede op betød det ikke at hesten var væk. Det gav en masse vrinsken og hun kunne stå badet i sved af stress når jeg igen kom ud, men stille og roligt blev dette også normaliseret. Stadig blev der ikke redet på hende (pjat vil nogle nok tænke men nej jeg mener det er vigtigt at hesten er mental stabil inden man begynder med dette) Flicka begyndte at blive trukket små ture først på markvejen langs folden så sagte længere og længere væk fra flokken indtil hun følte sig tryg med dette...

Da pelsen var levet flot der var kommet lidt sul på hende og hun var tryg ved tingene blev hun sadlet op og til at starte med kun skridtet på dette tog hun smukt det skulle dog helst værer på ridebanen op af folden


Eksterne links

Dyrenes BeskyttelseDyreværnetHestens VærnHeste-Nettet.dkAnsager Dyrehospital

Generel opdatering i 2008

Lidt at tænke over …
Selv nu hvor vi nærmer os 2009 hører vi fortsat om hvordan Ansager Dyrehospital fortsat ikke er tilfredsstillende. Jeg får adskillige henvendelser fra folk, der også har mistet føl og plage pga Ansager Dyrehospital. Folk som bor under 7 km fra Ansager dyrehospital vælger at bruge dyrlæger som kommer længere fra det være eks. Helle Dyrlægerne og Ølgod samt Grindsted, og det er bestemt ikke fordi de er spor billigere….

Spurgte en til hvordan det kunne være at han og hans kone valgte at tage en dyrere løsning samt betale 8 kr pr kørt km for en dyrlæge der kom længere fra svaret var: "Han havde sammen med en samlever haft hest til behandling hos dem men den måtte også pga sløsen aflives." Flere han kendte til i hans område havde ligeledes oplevet at de ikke blev taget ligeså seriøst som hvis der havde været tale om ”de højtstående” så uanset om det var heste, køer, hunde osv ville de fortrække at benytte andre dyrlæger. Det er desværre det svar der ofte kommer. Jeg synes det er betænkeligt, og efter min overbevisning er det et klart råb om at tingene ikke fungerer godt nok. Heldigvis er der da også mange gode historier derfra.

Lige så meget undre jeg mig når jeg i nærmeste omgangskreds kender til heste som har været opereret bla for mus i knæet eller syge men som året efter bliver solgt med rene papir hvordan kan det lade sig gøre. Ja dyret er blevet rask men som køber vil man da gerne have klar besked om fortid osv.

Opdatering fra mandag den 24. november 2008

Jeg har også haft en meget dårlig oplevelse med Ansager Dyrehospital - det var Bo, der var den ansvarshavende ved min hingst.
Den blev indlagt d. 26.12.2007 med feber og mavesmerter.
Vi blev d.8.2.2008 ringet op af Bo - de måtte desværre aflive hesten fordi han ikke kunne holde til mere.

Da vi aldrig havde fået en diagnose forlangte jeg en opduktion. Hingsten var inficeret med salmonella.
Havde Ansager, som vi bad om, taget en gødningsprøve og efterfølgende medicindyrkning så havde diagnosen været kendt fra begyndelsen og hesten kunne have været medicineret ordentligt fra start.
Ansager ville ikke tage en gødningsprøve fordi de tidligere havde fået hospitalet lukke pga. salmonella.
Bo oplyste os dog om, at de medicinerede for salmonella, men det var først 18 dage inde i forløbet at hesten fik noget medicin, der virkede.

Vi valgte at lægge sag an imod Ansager.
Vi har klaget til Fødevarestyrelsen samt Dyrlægeforeningen.
Vi nægtede ligeledes at betale regningen indtil Fødevarestyrelsen har kommenteret sagen, men Ansager har nu sendt sagen til inkasso og vores sag kører nu, men på en anden måde end vi havde regnet med.

Kender i til andre, der har haft problemer med Ansager vil vi gerne høre nærmere - det kunne være vi kunne henvise til lignende sager i retten - det ville være dejligt.


Hjemmesiden opdateres
af Heidi V Blunck
Senest den 17. juni 2009
kl. 19:03